KNSM vaarders, krakers en woonpioniers: het Oostelijk Havengebied in transitie tentoonstelling (door Pronkzucht)

Posted on Mrt 5, 2014

Wanneer:
september 5, 2014 @ 8:00 pm – september 30, 2014 @ 8:00 pm
2014-09-05T20:00:00+02:00
2014-09-30T20:00:00+02:00

5 – 30 september 2014

Door het curatorenduo Pronkzucht. In Museum Perron Oost wordt in de tentoonstelling KNSM vaarders, krakers en woonpioniers: het Oostelijk Havengebied in transitie aan de hand van persoonlijke verhalen de recente geschiedenis van het Oostelijk Havengebied uitgelicht. Van de teloorgang van het gebied als haven tot de excentrieke avonden in het roemruchte Azartschip en van het Einde van de Wereld tot het begin van een nieuw woongebied. Pronkzucht heeft kunstenaar Saskia Janssen gevraagd speciaal voor deze tentoonstelling een nieuw werk te maken. Op zaterdag 13 september verzorgt Claud Biemans een rondleiding waarin zij vertelt over de planten en bloemengeschiedenis van het gebied. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, die te koop zal zijn in het museum.

De tentoonstelling is gedurende het Festival Perron Oost te bezoeken en loopt door tot en met 30 september 2014.

Openingstijden: donderdag t/m zondag 11.00-17.00 uur

 

Over Pronkzucht
Pronkzucht is opgericht door Daantje Stötefalk en Laura Smeets. Beiden zijn opgeleid tot cultuurhistorici en museumwetenschappers. Gedreven vanuit een liefde voor de verhalen die objecten in zich dragen maken zij hierover tentoonstellingen in musea maar ook op minder voor de hand liggende plekken.

De missie van Pronkzucht is om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken door laagdrempelige én inhoudelijke tentoonstellingen te ontwikkelen die universele thema’s aansnijden. Op filosofisch niveau is Pronkzucht geïnteresseerd in de relatie tussen mensen en dingen. Welke betekenislagen kennen mensen aan objecten toe en hoe beïnvloeden dingen op hun beurt de mens? Pronkzucht kiest voor invalshoeken en perspectieven die veelal onbelicht blijven en is niet gebonden aan een gebouw of een collectie en dat maakt dat zij vrijelijk kan onderzoeken en in kan spelen op de actualiteit. De tentoonstellingen worden plekken die ontmoetingen, uitwisseling en contemplatie stimuleren.

 

pronkzucht