‘Hiding’ beeldend werk van Mirjam de Zeeuw

Posted on Mrt 10, 2018

Wanneer:
juli 6, 2018 @ 3:30 pm – augustus 30, 2018 @ 11:45 pm
2018-07-06T15:30:00+02:00
2018-08-30T23:45:00+02:00

raam_123

Expo

Museum Perron Oost Amsterdam
6 juli – 30 augustus 2018

Hiding – Mirjam de Zeeuw
‘Wie wonen hier, vroeg ze zich af. Zouden ze zich verstoppen, schuilhouden? Hij reageerde onverschillig. Waarom vraag je dat, wat doet het er toe. En toch bleef ze het zich afvragen, zou ze aanbellen? Zouden ze komen kijken en het begrijpen?’

Uitnodiging
Museum Perron Oost en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) nodigen u uit om op 6 juli aanstaande de feestelijke opening van de tentoonstelling van Mirjam de Zeeuw in Museum Perron Oost bij te wonen.

Datum:             6 juli 2018
Tijd:                 15.30 uur
Locatie:            IISG, Cruquiusweg 31

Museum Perron Oost, gezeteld in het opzichtershuisje van 6 vierkante meter, is wellicht het kleinste museum ter wereld. Op het perron komen twee sporen aan, het spoor van de buurt en het spoor van de wereld. Ook de sporen van het museum en het IISG komen samen. Niet alleen omdat ze in dezelfde straat staan…

Waar Museum Perron Oost op een kunstzinnige manier commentaar levert op een aantal effecten van mondiale bewegingen, zowel positieve als negatieve, doet het IISG wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van werk en arbeidsverhoudingen. Hoe kunnen veranderingen in werk en arbeidsverhoudingen leiden tot een groeiende of juist afnemende sociale ongelijkheid?

Het werk van beeldend kunstenaar Mirjam de Zeeuw past naadloos bij beide. Op 6 juli aanstaande zal zij op het IISG over haar werk vertellen. Waarna de aanwezigen samen naar het werk in het museum wandelen.

Aanmelden
Wanneer u de lezing wilt bijwonen, stuurt u dan een berichtje naar communicatie@iisg.nl. Wilt u zo vriendelijk zijn om aan te geven met hoeveel mensen u komt?

Over de expo:
Het werk dat getoond wordt in het Museum Perron Oost is een foto uit de serie Vergeteldheid.
‘Te zien is een installatie die bestaat uit drie dezelfde foto’s gemaakt van èèn zwart /wit negatief uit mijn fotoarchief in Amsterdam-Oost. Dit negatief is voor de gelegenheid geselecteerd, gescand en wordt bewerkt voor de tentoonstelling in het Museum Perron Oost. De fotoprints worden achter de drie grote ramen van het museum beeldvullend opgehangen. Hierdoor is de binnenkant van het gebouw niet meer zichtbaar. Het is een anonieme afbeelding die afwezigheid vertegenwoordigd en weemoed opwekt die het begrip tijd met zich meebrengt. Hetgeen naadloos aansluit bij de uitstraling van het opnieuw tot leven gebrachte bouwwerk. Door deze manier van herhalen worden de verschillen in de huidige context zichtbaar m.a.w. door het repeteren van de afbeelding wordt deze visueel onontkoombaar. De titel van het werk beschrijft de stilstand, die melancholie oproept en de kijkrichting van de beschouwer terugbrengt naar de locatie. Een representatie van het gebouw in zijn totaliteit als drager van deze fotowerken. Daardoor wordt het een monumentaal geheel. Er wordt een geschiedenis toegevoegd.
Het kunstwerk dat 25 jaar geleden door Joep van Lieshout is gerealiseerd is nu geen tentoonstellingsruimte meer, maar functioneert zelf weer in zijn hoedanigheid als kunstwerk.

@Mirjam de Zeeuw april 2018’