Festival

Advertentie_final

Art Oost vindt plaats op 9 – 10 – 11 oktober. Kom kijken op de verschillende locaties waaronder When the site lost the plot ( Westerdok), De Binnentuin (een tuin in de HJM Walenkampstraat)en Museum Perron Oost.

Het kunstenaarscollectief Multiple Choice en radiomaker Joost Wilgenhof nemen je met de blauwe auto mee op reis van de hoofdlocatie in Amsterdam Oost naar de projectruimte When site lost plot op het Westerdok. Twee passagiers kunnen instappen en naar audioverhalen van de Ranchi baby’s luisteren. Bekijk onderweg de videowerken van beeldend kunstenaars tijdens het symposium Emptiness and Infinite Space 5.

> Kijk voor het gehele programma op: www.artoost.amsterdam

Festival van heinde en Ver

Maria_Ayman_Maria_large

Wat hebben het hoedje van Maxima, een babyschip uit 1950 en babi pangang met elkaar te maken? Nieuwsgierig? Kom dan naar het Festival van Heinde en Ver!
 • Tot en met 14 december, 24/7 te bezichtigen: gevelexpositie Van Heinde en Ver, Locatie achterzijde IISG  Van Heinde en Ver toont een kleine selectie uit de fotocollectie over de geschiedenis van migranten van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Bijzonder is het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM), met unieke foto’s uit particuliere collecties van migranten die in de twintigste eeuw naar Nederland kwamen. www.iisg.nl/hbm
 • Vrijdag 13 december, 15.00 – 16.00 uur, Cruquiusweg 31, Amsterdam
  Rondleiding door de archiefdepots, de schatkamers, van het IISG met Gijs Kessler en Machteld Maris. Maximaal 20 personen. Aanmelden via mail: secretar@iisg.nl Het IISG huisvest belangrijke collecties op het gebied van de (arbeids)migratie afkomstig uit vele landen in de wereld. IISG-onderzoekers hebben over bijna alle migrantengroepen in Nederland gepubliceerd. Bovendien spelen zij een prominente rol in de bestudering van de wereldwijde migratiegeschiedenis
 • 16.00-18.00 uur Première Identities Amsterdam, Zeeburgerkade 10 Amsterdam. Op reis door Nederland brengt Studio Take Twee(audiovisueel kunstenaars Eric Meyer en Rick Alberigs) verhalen voor het voetlicht waarin mensen van diverse nationaliteiten, generaties, tradities en (religieuze) achtergronden centraal staan. Voor Museum Perron Oost heeft Studio Take Twee, in het kader van het Programma Van heinde en ver, vijf filmportretten gerealiseerd van Amsterdammers met een migratieachtergrond. Naast een Q&A met de makers en geportretteerden, verzorgt Genetic Choir een muzikaal portret van de geportretteerden. In verband met de catering graag aanmelden voor deze première via mail: secretar@iisg.nl.
 • Zaterdag 14 december, 12.00 uur, Museum Perron Oost Cruquiusweg 11, Amsterdam
  Opening expositie De Ranchi baby’s. In 1950 kwam de Ranchi, een schip vol baby’s, aan op de Javakade in Amsterdam. Vijfendertig vrouwen schonken tijdens de reis van Djakarta naar Amsterdam het leven aan zevenendertig baby’s.
  12.00 uur tot 18.00 uur, IISG,Zeeburgerkade 10.
 • Identities AmsterdamIdentities migration en Identities religion door kunstenaarsduo Take Twee. Nieuwe filmportretten van Amsterdamse buurtbewoners en eerder gemaakte filmportretten uit Maastricht.
 • Om 14:00 uur is er een Q&A met de makers en geportretteerden uit Amsterdam.
 • 15.00 uur en 16.00 start Migratie route Wereldburgerschap. Loop de route van het IISG naar Museum Perron Oost met een nieuwe Amsterdammer als gids. Test je wereldburgerschap bij twee checkpoints en geniet van het kleinste museum met uitzicht op de wereld. Neem de woorden van de Perzische dichter Hafez met je mee. ( verzamelen bij Zeeburgerkade 10)
 • Om 17.00 uur speelt Studio Take Twee, in samenwerking met theatermaker Joost Horward en Branka Popovic, de voorstelling Huis van de Toekomst. Drie jonge vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan staan aan het begin van een reis die hoofdpersoon Branka 23 jaar geleden maakte, de uitdaging om een nieuw ‘huis’ te bouwen, nadat ze alles hebben moeten achterlaten.
 •  18.00 uur, De Eester, C. van Eesterenlaan 266 Amsterdam
  Lezing over de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Nederland, het ontstaan van de Chin. Ind. Restaurants en een persoonlijk verhaal van de dochter van een Chin. Ind. Restauranthouder. Door Julie Ng van Stichting Meer dan Babi Pangang en Fenmei Hu van Verhalenhuis Belvedere Rotterdam. Buurtkoks maken een heerlijke maaltijd, reserveren is noodzakelijk. Mail info@museumperronoost.nl of bel 06- 53404786.

 

 

 

 

 

MPO_SNIKKEN_BANNER_V6

Anet Wilgenhof en Dick Hauser presenteren Festival Perron Oost 2016:

SNIKKEN & GRIMLACHJES
Een (hedendaagse) ode aan het levenslied

Het kleinste museum ter wereld brengt een ode aan het levenslied. Populair en obscuur. Leven en dood, armoede, eenzaamheid, weemoed; aloude bezongen thema’s komen opnieuw tot leven in een tweedaags festival voor jong en oud. 

Museum Perron Oost organiseert op zaterdag 20 en zondag 21 augustus de vierde editie van het jaarlijkse Festival Perron Oost, dit jaar in het kader van het levenslied. Kunstenaar en theatermaker Peter Zegveld maakt exclusief voor dit festival de theatrale  performance ‘Rijtijd’, over leven en dood. Jacques Klöters, o.a. bekend van Andermans Veren (AVRO) en De Sandwich op radio 5, geeft een lezing genaamd ‘Waarom huilen?’. En er is een drie uur lange Marathon van het Levenslied met Beatrice van der Poel, Bob Fosko, Mieke Stemerdink , Peter Zegveld, Poet Stunt , Friedrich Hlawatsch, Hava Özbas,  Kiki Schippers, Joost van Kersbergen , Aleida Leeuwenberg en Drepie geen grap.  Band: Rob Stoop, Leon Klaasse, Stephan Jankowski en Ton Nieuwenhuizen. Regie: Dick Hauser.

Programma SNIKKEN & GRIMLACHJES

Rijtijd
Theatrale Performance van en door Peter Zegveld met medewerking van Poet Stunt.
Wanneer: zat. 20 aug. tussen 13:00-17.00 en zon. 21 aug. tussen 13.00-15.00
Locatie: Museum Perron Oost, Cruquiusweg 11 Amsterdam
Toegang: vrijwillige bijdrage
Perron Oost 2
 .
Lezing: Waarom huilen?
door Jacques Klöters
Wanneer: zat. 20 aug. 17.00-18.00 uur
Locatie: Lloyd hotel, de salon, Oostelijke Handelskade 34 Amsterdam
Toegang: € 6,-
Reserveer: kaarten via info@museumperronoost.nl
.
Marathon van het Levenslied
Met Beatrice van der PoelBob Fosko, Mieke Stemerdink, Friedrich Hlawatsch,
Peter Zegveld, Poet stunt, Drepie geen grap,  Kiki Schippers,
Hava Özbas, Joost Kersbergen, Aleida Leeuwenberg en Jochanan Westra.
Band: Rob Stoop, Leon Klaasse, Stephan Jankowski en Ton Nieuwenhuizen.
Regie: Dick Hauser.

Wanneer: zon. 21 aug. 15.30-18.30 uur
aansluitend maaltijd met de zangers van het levenslied
Locatie: Kompaszaal, KNSM laan 311
Toegang: € 12,50 t/m 12 jaar € 5,-
Maaltijd na afloop: € 19,50 / kindermenu: € 7,50
Marathon & diner: € 30,- t/m 12 jaar € 10,-

Reserveer: kaarten via info@museumperronoost.nl
.
Tentoonstelling: SNIKKEN & GRIMLACHJES
met werk van Aleida Leeuwenberg, Hava Özbas, Jasper Rietman en anderen
Wanneer: 1 t/m 31 augustus
Locatie: Museum Perron Oost, Cruquiusweg 11 Amsterdam
Toegang: vrijwillige bijdrage
perron_slider
.
Tickets en info:
info@museumperronoost.nl
.
Levenslied
Het vertrekpunt voor het festival is de zeer bijzondere korte film van Theo Uittenbogaart (VPRO 1970) gefilmd in de directe omgeving waar Museum Perron Oost nu is gevestigd. We zien hoe Drs. P , gezeten achter zijn orgeltje op de Cruquiusweg, samen met de zingende tramconductrice en de zingende straatveger een levenslied vertolkt terwijl Theo Uittenbogaart aan ons uitlegt wat het levenslied betekent. We zullen het waarschijnlijk nooit precies weten, maar dit festival probeert de vinger te leggen op de klassieke- en actuele betekenis; op de levenslustige kern van het levenslied.
.

levenslied

FESTIVAL PROGRAMMA 2015

Ontdek de bijzondere geschiedenis van het Cruquiuseiland

Museum Perron Oost organiseert van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september de derde editie van haar jaarlijkse festival op het Cruquiuseiland in Amsterdam Oost. Net als voorgaande jaren geven kunstenaars hun artistieke interpretatie van een deel van de geschiedenis van de buurt. Op het programma staan o.a. een multimedia verhalentour over het eiland, een performance van Danielle van Vree en een theaterdialoog van Rob de Graaf door Manja Topper en Titus Muizelaar.

Multimediatour “Het Verdwenen Spoor”

Speciaal voor Museum Perron Oost ontwikkelden radiodocumentairemaker Joost Wilgenhof  en sound-designer Marten Koldijk een multimedia verhalentour. De route begint op de Cruquiusweg bij Museum Perron Oost, vervolgt zijn weg langs meer dan twintig bijzondere plekken en eindigt op het uiterste puntje van het Cruquiuseiland bij het hek van Magnus Metaal. Via verhalen op hun smartphone ontdekken bezoekers de opmerkelijke geschiedenis van het gebied. Wilgenhof verzamelde de verhalen op basis van krantenartikelen, historische foto’s en interviews met (oud)bewoners. Koldijk maakte er muziek bij en las de teksten.

De audiotour is vanaf 11 september te downloaden via de Izi Travel app, beschikbaar voor iPhone en Android.

Als je de app op je telefoon hebt staan en geopend dan klik je bovenaan je scherm bij ontdek op het vergrootglas en vul je vervolgens bij zoeken het verdwenen spoor in.

Festival programma

Pianoconcert Het Klinkende Laten Wachten
Door musicus Cees Hiep
Locatie: op het perron, Cruquiusweg 11
Wanneer: vrijdag 11 september 17:30 uur (duur: 60 minuten)
Komediespektakel De Hippel, NS 532
Door actrice en toneelschrijver Trudie Lute
Locatie: ISG, Cruquiusweg 31
Wanneer: zaterdag 12 en zondag 13 september om 13:00, 14:00, 15:30 en 16:30 uur (duur: 35 minuten)
Theaterdialoog Eiland
Door toneelschrijver Rob de Graaf, uitgevoerd door Titus Muizelaar en Manja Topper
Locatie: sluizen ter hoogte van Cruquiusweg 104
Wanneer: zaterdag 12 en zondag 13 september om 14:30 en 15:00 uur
Performance Oleum Cocos, Vergeten Ben Ik 
Door Danielle van Vree i.s.m. Aart Jilesen
Locatie: verlaten fabriek, ter hoogte van Cruquiusweg 104
Wanneer:  zaterdag 12 en zondag 13 september om 14.00, 15.30 en 16.30 uur
Multimedia verhalentour Het Verdwenen Spoor 
Door journalist Joost Wilgenhof en audio editor Marten Koldijk
Locatie: start voor het perronhuisje ter hoogte van Cruquiusweg 11
Wanneer: gehele avond/ dag, op eigen gelegenheid (duur 60 – 90 minuten)
Expositie Het Klinkende Laten Wachten, muzikale werken op papier 
Door musicus Cees Hiep
Locatie: perronhuisje, Cruquiusweg 11
Wanneer: gehele avond/ dag
En verder
Openingstijden
Vrijdag 11 september 17:00 – 19:30 uur
Zaterdag 12 september 13:00 – 19:30 uur
Zondag 13 september 13:00 – 19:30 uur

 

Kaarten
We vragen €6 per voorstelling, een passe-partout kost €12,50. Kaarten zijn te koop bij het perronhuisje, Cruquiusweg 11.

Festival Perron Oost wordt mede mogelijk gemaakt door AFKAmsterdam Stadsdeel OostPrins Bernard CultuurfondsAmvest en de steun van individuen.