Met een performance door Leonie Kuipers startte Museum Perron Oost zondag 13 juli een intrigerende serie live kunstactiviteiten gedurende de zomer.

Alsof er net een geheim ontdekt is, staat midden op de dag een klein gezelschap op het perron aan de Cruquiusweg. Een paar buurtbewoners, toevallige voorbijgangers en kunstenaars turen via het zijraam het perronhuisje binnen. ‘Counter clockwise’ heet de kunstinstallatie die een paar dagen eerder geopend is in Museum Perron Oost, speciaal voor deze plek gemaakt door kunststudent Roos Breeuwer.
Als onderdeel van de installatie nodigde ze danseres, choreograaf en performancekunstenares Leonie Kuipers uit om het idee van nimmer aflatende beweging te verbeelden.

Metronoom
Als Breeuwer een metronoom heeft opgewonden, verschijnt Kuipers in de voorste kamer. Een precies passend kostuum, een ontwerp door de IJburgse kunstenares Tessel Brühl, zit strak om haar lijf. Ze is goudkleurig geschminkt en kijkt geconcentreerd voor zich uit. Op het tikken van het apparaatje dat een plaats in de vensterbank heeft gekregen, zoekt de danseres telkens nieuwe poses. Arm omhoog, arm richting schouder, kniebuiging, nek omlaag, kin omhoog; met kleine verschillen wisselen diverse houdingen elkaar prachtig af. Tak. Tak. Tak. Tak. De bewegingen onderstrepen de door de kunstenaars gemarkeerde vakjes van de tijd.

Betoverend
Het werkt bijna betoverend op het publiek, dat buiten gefascineerd toekijkt. De nieuwsgierigheid wordt niet alleen veroorzaakt door de mysterieuze dans, maar ook door de projecties die deel uitmaken van de basisopstelling van Breeuwer. Rijen oplichtende witte cijfers rollen vanuit een beamer over het dan weer soepel, dan weer hoekig dansende lichaam.
Op elke tel een andere houding. Het doet denken aan Oosterse vechtkunst. Het zijn alleen de cijfers nul en één die elkaar afwisselen. Alles of niets, vol en leeg, 1 staat tot 0. En de tijd, die tikt verder. De tijd staat nooit stil en wordt gevuld met bewegingen – zo tonen de kunstenaars op het stille zondagse Museumperron.

De tijd
Het ritme dat zich voor de ogen van de kijkers voltrekt doet een beetje tollen, starend golft iedereen mee op het tikken van de metronoom. En toch lijkt de tijd juist stil te staan, wordt het huisje een ding op zichzelf. Een auto die naast het perron optrekt, het is lawaai, maar niemand slaat er acht op. De gekooide Surinaamse zangvogel op een balkon in de verte fluit gewoon verder. De buren aan de overkant trekken nog eens een biertje open en slaan alles van een afstand gade.

Dan nadert een hardloper de plek van de performance en wordt onverwacht onderdeel van het gebeuren. Heel het perron is hij afgerend en ineens, afgeleid door het clubje mensen voor hem, valt hij. Het duurt slechts één tel, want direct staat hij weer op. Een korte vloek, en dan gaat hij in zijn eigen tempo geruisloos verder. Hulp wil hij niet, snel holt hij voort op zijn onderbroken maar verder vloeiende loperslijn.
Hij sprint uit de tijd. Even later verlaat achter hem de staccato vrouw met het gouden gezicht tikkend de ruimte.

Tekst: Ilona Verhoeven

Op woensdag 16 juli om 19.30 uur is er weer een performance als onderdeel van de installatie Counter Clockwise van Roos Breeuwers. Dit keer door Sunghun Kim en Petros Panagiotis Orfanos, tijd: 19.30 uur. De tentoonstelling zelf is nog te zien tot en met 17 juli, openingstijden zaterdag en zondag tussen 11.00 en 13.00 uur en woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Bij het volgende kunstproject ‘Moon and Snake’ van de Japanse kunstenares Sayaka Motani staan ook enkele performances op het programma, hierbij treedt zij zelf op en neemt de toeschouwers in een live reisverslag mee van Sicilië naar Perron Oost, op 18 en 19 juli en 26 en 27 juli, telkens om 20.00 uur. Op de 18de en de 27ste met beeldprojecties.