Hangar Oost

Posted on Aug 8, 2020

Wanneer:
augustus 7, 2020 @ 11:41 am – september 25, 2020 @ 12:41 pm
2020-08-07T11:41:00+02:00
2020-09-25T12:41:00+02:00

wertman_hangar3

Hangar Oost: Monument voor het Vliegtuig

     ® ORNA WERTMAN

Wat doen we met het vliegverkeer?

De rust, schone lucht, niets hoeven en niks moeten is best prettig voor een tijd. Maar willen we onze vrijheid beperken? We willen reizen, vrij kunnen bewegen naar andere landen voor werk of plezier.

Oplossingen, hoelang deze situatie voortduurt, hoe de vliegtuigindustrie zich zal herpakken zijn nog onbekend. Er worden nu al oude toestellen gedumpt. Vele vliegtuigmaatschappijen zullen sneuvelen. Zal er minder gevlogen worden of zal juist weer de drukte explosief toenemen? In ieder geval zijn de algemene prognoses dat na deze crisis anderhalf jaar nodig is om enig economisch herstel te merken.

De rijen geparkeerde vliegtuigen die sinds de uitbraak van de coronacrisis aan de grond staan symboliseren (voor mij) deze periode.

Een Monument voor het Vliegtuig is een sculptuur/object met verschillende vliegtuig modellen. Een object dat deze periode symboliseert en zeker nog een paar jaar een issue zal blijven.

Opgestapelde vliegtuigen in rijen die nutteloos maar staan te staan.

Sinds De Bijlmerramp in 1992 ben ik met ‘het vliegtuig’ bezig als metafoor voor o.a. reizen en fatalisme.

Het zou goed zijn om, wanneer we uit deze crisis komen, het vliegverkeer enige beperkingen op te leggen. Dat we bewuster worden van ons vlieggedrag- wat sommige mensen al deden (weet u nog, vliegschaamte). En als we door terug te denken aan deze periode, af en toe een rustpauze (dus geen vlieg vakantie) inlassen.

Er komen in de expositie ruimte een paar objecten met vliegtuigen en een paar fotocollages : vliegtuigen en mensen.

Tevens presenteer ik mijn nieuwe boek: ‘I was in Japan’. Een reisverslag van mijn laatste reis eind vorige jaar, voor deze corona crisis.