Tentoonstellingen

A monument for my dearest father (who had to live twice)

2 oktober t/m 12 december – Expositie  door Wim Salki

20201001_19300620201001_192926

“Ik Tommy Salki, geboren 2 maart 1936 als zoon van een beroepsmilitair. Mijn leven wordt al heel vroeg geregeerd door oorlogen. Japan bezet Indië, mijn vader komt in een kamp. Wij kinderen, mijn zusjes 3 en 4 jaar oud. Ik ben 5 jaar. Wij begrijpen er niets van, mijn moeder is weg, later hebben we vernomen dat mijn moeder door de Jappen is vermoord. Na de bevrijding werden we door mijn vader opgehaald, maar het duurde niet lang of er was weer oorlog. Mijn vader moest weer in de oorlog, en mijn moeder was er niet.”

Zo begint het leven van de vader van kunstenaar Wim Salki. In 1950 komt Tommy met stoomschip Ranchi naar Nederland. Hij is dan 14 jaar. Waarom Nederland? Omdat zijn Javaans-Molukse vader soldaat was in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Met dat leger vocht hij tegen naar onafhankelijkheid hunkerende Indonesiërs. Toen Indonesië onafhankelijk werd, moest de familie Salki vrezen voor hun leven en werden ze hals over kop naar Nederland gebracht.

De familie Salki komt in Zuid-Limburg terecht. De vader van Tommy overlijdt in 1954. Tommy schrijft:

“Daar zat ik als jongen van 18 jaar. Een stiefmoeder waar ik niet mee kon opschieten, mijn eigen zusjes en nog twee stiefbroertjes en een stiefzusje. Zes weken na de dood van mijn vader leerde ik mijn vrouw kennen. Toen ik 19 was zijn we gaan trouwen. We kregen twee dochters en een zoon.”

Die zoon is Wim Salki. Zijn familiegeschiedenis loopt als een rode draad door zijn beeldende werk. Salki zal een expositie inrichten in Museum Perron Oost ter ere van zijn vader. Een installatie bestaande uit foto’s en licht. Sferen en schimmen zijn de kernbegrippen van de installatie. Het verhaal dat Wim Salki wil vertellen, is dat hij zijn vader eigenlijk nooit heeft gekend. Zijn vaders leven was in 1942, toen hij in een Japans interneringskamp terecht kwam, voorbij. Vanaf dat moment bestond hij slechts als mens tussen schimmen.

tommy-isolation-ontwerpklein baal ontwerp behang maquette

Hangar Oost, monument voor een vliegtuig – Orna Wertman 7 augustus t/m 25 september

Hangar Oost etalage  Hangar Oost grote ruimte

Sinds De Bijlmerramp in 1992 gebruikt Orna ‘het vliegtuig’ als metafoor voor o.a. reizen en fatalisme. Het zou goed zijn om, wanneer we uit deze crisis komen, het vliegverkeer enige beperkingen op te leggen. Dat we bewuster worden van ons vlieggedrag- wat sommige mensen al deden (weet u nog, vliegschaamte). En als we door terug te denken aan deze periode, af en toe een rustpauze (dus geen vlieg vakantie) inlassen.

Wat doen we met het vliegverkeer?

De rust, schone lucht, niets hoeven en niks moeten is best prettig voor een tijd. Maar willen we onze vrijheid beperken? We willen reizen, vrij kunnen bewegen naar andere landen voor werk of plezier.

Oplossingen, hoelang deze situatie voortduurt, hoe de vliegtuigindustrie zich zal herpakken zijn nog onbekend. Er worden nu al oude toestellen gedumpt. Vele vliegtuigmaatschappijen zullen sneuvelen. Zal er minder gevlogen worden of zal juist weer de drukte explosief toenemen? In ieder geval zijn de algemene prognoses dat na deze crisis anderhalf jaar nodig is om enig economisch herstel te merken.

De rijen geparkeerde vliegtuigen die sinds de uitbraak van de coronacrisis aan de grond staan symboliseren (voor mij) deze periode.

Een Monument voor het Vliegtuig is een sculptuur/object met verschillende vliegtuig modellen. Een object dat deze periode symboliseert en zeker nog een paar jaar een issue zal blijven.

Opgestapelde vliegtuigen in rijen die nutteloos maar staan te staan.

Sinds De Bijlmerramp in 1992 ben ik met ‘het vliegtuig’ bezig als metafoor voor o.a. reizen en fatalisme.

Het zou goed zijn om, wanneer we uit deze crisis komen, het vliegverkeer enige beperkingen op te leggen. Dat we bewuster worden van ons vlieggedrag- wat sommige mensen al deden (weet u nog, vliegschaamte). En als we door terug te denken aan deze periode, af en toe een rustpauze (dus geen vlieg vakantie) inlassen.

Er komen in de expositie ruimte een paar objecten met vliegtuigen en een paar fotocollages : vliegtuigen en mensen.

Tevens presenteer ik mijn nieuwe boek: ‘I was in Japan’. Een reisverslag van mijn laatste reis eind vorige jaar, voor deze corona crisis.

75 jaar vrede, 75 jaar vrijheid. 

P1010333               P1010340

In Museum Perron Oost kun je kijken naar de expositie ‘Meer was er niet’ op het monumentale perron op de Cruquiusweg.

Ook kun je verhalen over vrijheid en vrede delen en/of beluisteren in het online Verhalencafé. We nodigen je uit om ook jouw verhaal over 75 jaar vrede en vrijheid te delen met ons.

Expositie ‘Meer was er niet’ Aleida Leeuwenberg  te zien van mei t/m  juli

Aleida Leeuwenberg zal het museum inrichten met een interieur uit 1945. Door grote kijkgaten op de ramen kun je vanaf het perron naar binnen kijken. De expositie is te bekijken van mei t/m juli 2020.

Verhalencafé
Museum Perron Oost staat in Oostelijk Havengebied van Amsterdam, een gebied bijna 150 jaar oud. Aanvankelijk is het het speelterrein van handelaren in vee en producten uit ‘de Oost’ én van rederijen die lijndiensten onderhielden op onder meer Indonesië, Suriname en de Verenigde Staten. Later is het aankomst- en vertrekpunt van Joodse vluchtelingen, jonge delinquenten, krakers en stadsnomaden die er allemaal hun verhalen achterlieten. Pas sinds twintig jaar is gebied woonplek voor ongeveer 20.000 mensen.

We nodigen je uit om jouw verhaal over 75 jaar vrede en vrijheid te delen met ons. Dat kan via info@museumperronoost.nl of telefonisch via 06-53404786. Je mag je verhaal ook op locatie in de brievenbus doen, adres: Cruquiusweg 11, Amsterdam.

Alle verhalen delen we op www.museumperronoost.nl

 

Expositie De Ranchi baby’s, lokatie Museum Perron Oost Cruquiusweg 11 Amsterdam, nog tot eind maart te zien

20191216_090109

In 1950 kwam de Ranchi, een schip vol baby’s, aan op de Javakade in Amsterdam. Vijfendertig vrouwen schonken tijdens de reis van Djakarta naar Amsterdam het leven aan zevenendertig baby’s.

Wil je een rondleiding, bel dan 0653404786 of mail info@museumperronoost.nl

De expositie is 24/7 te zien vanaf het perron

20191216_092444 20191216_092404

IDENTITIES AMSTERDAM

5_amsterdammers

Maria Azizi Zadran, Ayman Qattan en Maria Calvo met dochter Elena, stills uit filmportretten van Studio Take Twee.

13 december 16.00-18.00 uur Première Identities Amsterdam, Zeeburgerkade 10 Amsterdam.

Op reis door Nederland brengt Studio Take Twee(audiovisueel kunstenaars Eric Meyer en Rick Alberigs) verhalen voor het voetlicht waarin mensen van diverse nationaliteiten, generaties, tradities en (religieuze) achtergronden centraal staan. Voor Museum Perron Oost heeft Studio Take Twee, in het kader van het Programma Van heinde en ver, vijf filmportretten gerealiseerd van Amsterdammers met een migratieachtergrond. Naast een Q&A met de makers en geportretteerden, verzorgt Genetic Choir een muzikaal portret van de geportretteerden.

14 december 12.00 uur tot 18.00 uur, IISG,Zeeburgerkade 10.

Identities AmsterdamIdentities migration en Identities religion door kunstenaarsduo Take Twee. Nieuwe filmportretten van Amsterdamse buurtbewoners en eerder gemaakte filmportretten uit Maastricht.

Saima A5

Saima, filmstiel uit filmportret Identiteit Religion van Studio Take Twee

Om 14:00 uur is er een Q&A met de makers en geportretteerden uit Amsterdam.

Om 17.00 uur speelt Studio Take Twee, in samenwerking met theatermaker Joost Horward en Branka Popovic, de voorstelling Huis van de Toekomst. Drie jonge vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan staan aan het begin van een reis die hoofdpersoon Branka 23 jaar geleden maakte, de uitdaging om een nieuw ‘huis’ te bouwen, nadat ze alles hebben moeten achterlaten.

Voorstelling_Huis_van_de_Toekomst_043

14 december 15.00 ur en 16.00 uur

15.00 uur en 16.00 start Migratie route Wereldburgerschap

Loop de route van het IISG naar Museum Perron Oost met een nieuwe Amsterdammer als gids. Test je wereldburgerschap bij twee checkpoints en geniet van het kleinste museum met uitzicht op de wereld. Neem de woorden van de Perzische dichter Hafez met je mee. ( verzamelen bij Zeeburgerkade 10)

Afbeelding1

Zaterdag 14 december 18.00 uur, De Eester, C. van Eesterenlaan 266 Amsterdam
Lezing over de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Nederland, het ontstaan van de Chin. Ind. Restaurants en een persoonlijk verhaal van de dochter van een Chin. Ind. Restauranthouder. Door Julie Ng van Stichting Meer dan Babi Pangang en Fenmei Hu van Verhalenhuis Belvedere Rotterdam. Buurtkoks maken een heerlijke maaltijd, reserveren is noodzakelijk. Mail info@museumperronoost.nl of bel 06- 53404786.

15415311483_4b57ecd68c_o

Zaterdag 14 december 12.00 uur opening mini expositie ‘De Ranchi baby’s’ , Cruquiusweg 11 Amsterdam.

De tentoonstelling blijft staan tot eind maart 2020.

BvM_Selier_08215NC 20191108_120153

Javakade, Amsterdam, 1950 Aankomst van de Ranchi, een schip vol baby’s.
Vijfendertig vrouwen schonken tijdens de reis van Djakarta naar Amsterdam het leven aan zevenendertig baby’s. Foto Ben van Meerendonk/AHF, collectie IISG, Amsterdam.

 

20191102_105404  Cruquiusweg 11 Museum Perron Oost    

IMG_3811 Achterzijde Cruquiusweg 31 IISG

12 september t/m 15 december : Foto expositie van Heinde en Ver – Museum Perron Oost in samenwerking met het International Instituut voor Sociale Geschiedenis

Op 12 september openen het IISG en Museum Perron Oost een expositie met een selectie uit het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM), een archief dat wordt beheerd door het IISG. Het zijn foto’s uit particuliere collecties van migranten die in de twintigste eeuw naar Nederland kwamen.

Te bezoeken op de Zeeburgerkade  te Amsterdam op de glazen achterkant van het IISG ( Cruquiusweg 31 Amsterdam)

In het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, op de Cruiquiusweg, staan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en Museum Perron Oost. Samen vieren we de rijke geschiedenis van deze Amsterdamse wijk met een nieuw programma over identiteit en (e)migratie: Van Heinde en Verre. Foto’s en filmportretten vertellen de verhalen van mensen die, vrijwillig of gedwongen, in Amsterdam terecht zijn gekomen. De thema’s (e)migratie en identiteit vormen de verbindende rode draad waarmee we samen met de makers en in direct contact met buurtbewoners en publiek, willen bijdragen aan een nieuwe kijk op elkaar, op de buurt en op de stad.

8, 15, 20 en 21 september: Intieme Ogenblikken, één op één theatrale ervaring over vertrouwen in Museum Perron Oost

Bekend of vreemd, nieuwe immigrant en/of liefste buur. Wie is veraf en wie is dichtbij?

Intieme ogen-blikken De voorstelling Intieme Ogenblikken vindt plaats op de kleinste plek van Museum Perron Oost in Amsterdam. Ervaar hoe je als bezoeker deelgenoot wordt van een ritueel. Begeef je in deze één op één theatrale installatie en deel een moment van vertrouwen. Kan dat nom, zomaar iemand vertrouwen? Hoe ga je ermee om, wie vertrouw je, en hoe uit zich dat? Hoe vertrouw jij een vreemde ander? Vertrouw jij mij? Ik jou wel.

Kijk me aan, Wil je thee?

Registreer je unieke tijdslot via deze link

Intieme ogenblikken

27 juli t/m 15 september – Barbershop Navaja Vieja van Kevin Osepa

Zijn werk draait om de zoektocht naar identiteit van Afro-Caribbean jongeren in een post-koloniale wereld. Osepa won verschillende prijzen. Hij onderzoekt bij Museum Perron Oost de relatie tussen barbershop en homoseksualiteit vanuit een Afro-Caribisch perspectief.

alta-di-pinda

13 juli – Intieme Ogenblikken, één op één theatrale ervaring over vertrouwen in Museum Perron Oost

Bekend of vreemd, nieuwe immigrant en/of liefste buur. Wie is veraf en wie is dichtbij?

Intieme ogen-blikken De voorstelling Intieme Ogenblikken vindt plaats op de kleinste plek van Museum Perron Oost in Amsterdam. Ervaar hoe je als bezoeker deelgenoot wordt van een ritueel. Begeef je in deze één op één theatrale installatie en deel een moment van vertrouwen. Kan dat nom, zomaar iemand vertrouwen? Hoe ga je ermee om, wie vertrouw je, en hoe uit zich dat? Hoe vertrouw jij een vreemde ander? Vertrouw jij mij? Ik jou wel.

Kijk me aan, Wil je thee?

Registreer je unieke tijdslot via deze link

We spelen ook nog in september

pr beeld Intieme ogenblikken

20 juni t/m 14 juli 2019- Buur(t)man, een residu

MoniqueDuurvoort | MDDance_MPO_©Alexander-van-der-Linden-Dance-Photography_Henry-O'tawiah_previeMD05

© Alexander van der Linden Dance Photography
danser: Henry O’tawiah

Buur(t)man, een residu.

Op 7, 8 en 9 juni was de dansvoorstelling “Buur(t)man, duet voor een individu” te zien bij Museum Perron Oost.

We volgden een momentopname van een zwarte man van middelbare leeftijd die reflecteerde op zijn leven tot dusver. Buur(t)man, die zijn gevoelsmatige jarenlange onvermoeide pogingen tot aanpassing en integratie aan zijn omgeving en de hoop er geaccepteerd en in opgenomen te worden ter discussie begon te stellen en zijn afhankelijk zijn van zijn omgeving en de verbondenheid ervan met zijn zelfbeeld onder de loep begon te nemen. Hoeveel tijd van zijn leven heeft hij besteed aan het creëren en presenteren van een beeld van hemzelf zoals zijn omgeving het graag ziet? Uren, dagen, maande, jaren, decennia…zijn gehele leven? En waarom heeft hij hier zoveel waarde aan gehecht? Waarom heeft hij nooit dezelfde moeite gedaan om voor zijn ‘echte’ zelf op te komen?

Flarden van een perceptie van een confrontatie met het dramatische contrast van Buur(t)man’s persoonlijke verwachtingen en (die van) zijn omgeving is wat er in de installatie “Buur(t)man, een residu” overblijft.

Van 20 juni t/m 14 juli 2019 te zien bij Museum Perron Oost.

Monique Duurvoort | MDDance & Museum Perron Oost presenteren:

IMG-20190531-WA0003

Foto © Dephoid | Alexander van der Linden Dance Photography.

Buur(t)man, duet voor een individu – Monique Duurvoort

zwarte man van middelbare leeftijd reflecteert op zijn leven tot dusver. Als vertrekpunt hiervoor neemt hij de observatie van zijn directe en indirecte omgeving en de conclusies die hij hieruit trekt.

In Buur(t)man begint ons hoofdpersonage zijn gevoelsmatige jarenlange onvermoeide pogingen tot aanpassing en integratie aan zijn omgeving en de hoop er geaccepteerd en in opgenomen te worden ter discussie te stellen. Hij begint zijn afhankelijk zijn van zijn omgeving en de verbondenheid ervan met zijn zelfbeeld onder de loep te nemen. Hoeveel tijd van zijn leven heeft hij besteed aan het creëren en presenteren van een beeld van hemzelf zoals zijn omgeving het graag ziet? En waarom heeft hij hier zoveel waarde aan gehecht? Waarom heeft hij nooit dezelfde moeite gedaan om voor zijn ‘echte’ zelf op te komen? Een confrontatie met het dramatische contrast van persoonlijke verwachtingen en (die van) een omgeving volgt.

Monique Duurvoort  is een Nederlandse choreografe, geboren in Amsterdam met roots in Friesland, Suriname en de VS. In haar werk verkent ze thema’s rond culturele identiteit en achtergrond, zelfbeeld, gedeelde geschiedenis, culturele tegenstellingen en maatschappelijke spanningen. Tevens danste ze jarenlang bij Het Nationale Ballet. Buur(t)man is een dansvoorstelling van 40 minuten die ontstaat uit – en afsluit met een installatie. De voorstelling wordt uitgevoerd door Henry O’tawiah en Rex Clemensia, beide professionele hip hop dansers.
De supervisie vanuit Museum Perron Oost wordt verzorgd door Dick Hauser.

Vrij 7 juni: 20:00u (première)

Za 8 juni: 16:00u en 20:00u

Zo 9 juni: 16:00u en 20:00u

Locatie: Museum Perron Oost
Adres: Cruquiusweg 11, 1019 AT Amsterdam

Toegangsprijs: € 7,-
reserveren:
info@museumperronoost.nl
0653404786

 

 

Van heinde en ver

5 mei t/m 2 juni – Mijn huis heeft tunnels, zelfportret van een nieuwkomer.

Dag en nacht te zien, extra mooi in de avond vanwege de lichtgevende foto’s

20190505_151016IMG-20190504-WA000020190510_103348

5 mei 2019 – Van heinde en ver, familie Amsterdam.

IMG_7552IMG_77325 mei 2019 maaltijd

I was not in japan – Orna Wertman 15 maart t/m 28 april

20190315_18213320190315_18001920190320_140546

‘Laboratoire – Kech Edwards  19 januari 2019 t/m 9 maart 2019

Perron Oost (2)DSC02898laboratoirelaboratoire platanen

Kech Edwards is een artistiek samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaar Philippa Edwards (GB) en textielkunstenaar Sabin Kech (CH). Deze samenwerking is ontstaan tijdens het uitwisselen van brei- en haaktips en ontwikkelde zich al snel tot een serieuze professionele dialoog over het nemen van de tijd en goed kijken.

In Museum Perron Oost experimenteert Kech Edwards met het conserveren en presenteren van de naaste omgeving. Geïnspireerd door en met een knipoog naar de Wardian case, een voorloper van het  terrarium. De Wardian case was een glazen beschermende container die in de 19e eeuw gebruikt werd om planten te beschermen die vanuit het buitenland naar Europa werden geïmporteerd.

 

Perron Oost finisage Another walk in a strange park

 

Afb. flyer Luwteloos20181111_170232

Expositie Another walk in a strange park 

8 oktober – 17 november 2018

Finissage : zondag 11 november 16.00 uur

Cruquiusweg 11

De deelnemende kunstenaars zijn Mieke Vliegen, Karien Beijers, Jaap de Klerk, Rob Wagschal, Mireille Lee Piang, Mia Fiedeldij Dop, Toos van Aken, Caroline Curtis en Pieter Kusters.

www.artless-nl.com/luwteloos

Informatie: Jaap de Klerk, M 06 396 980 15

 

6 juli tot en met 30 augustus 2018 : Hiding – Mirjam de Zeeuw

Hiding – Mirjam de Zeeuw
‘Wie wonen hier, vroeg ze zich af. Zouden ze zich verstoppen, schuilhouden? Hij reageerde onverschillig. Waarom vraag je dat, wat doet het er toe. En toch bleef ze het zich afvragen, zou ze aanbellen? Zouden ze komen kijken en het begrijpen

IMG_0028webP1150820webaangepastP1150856web

klik op onderstaande link om artikel in het Parool  over installatie Hiding te lezen.

Hiding Mirjam de Zeeuw : Parool

 

 

 

20 april tot en met 13 mei 2018 : Tentoonstelling : ‘Wat zou jij doen’ 

Met verhalen van Mahmoud, Lody en Wim.

20180421_16113420180421_165334

Vrijheidsmaaltijd met monologen, muziek en heerlijk eten.

IMG_20180505_19201231542840_1638114059641361_8672659931318452224_nIMG_20180505_193342IMG_20180505_181636IMG_20180505_200750

2 februari tot en met 28 februari: Tentoonstelling van Heinde en Verre en audiotour het verdwenen spoor.

MPO_Verhalen_def

010003002511, 11-06-2002, 13:35, 8C, 4382x2024 (899+1340), 100%, Foto zwart wit, 1/120 s, R59.4, G24.0, B28.3

Een expositie over de bijzondere geschiedenis van de eigen locatie, waarin handelaren in vee uit de provincies en exotische producten uit ‘de Oost’, reizigers naar de voormalige koloniën, het circus, stadsnomaden en nieuwe bewoners naast en na elkaar een plaats hebben gehad.

17 december 2017 tot 25 januari 2018: Tentoonstelling Hour hands van Gorges Gripeos

DSC01978 DSC01991 DSC01989 DSC01988 DSC01977 DSC01987

 

 

webkaart-MMBOS-def20171026_130100

 

IMG-20171122-WA0000DSC01916 (1)DSC01921 (1)20171030_084017

 

Museum Perron Oost viert op vrijdag 27 oktober samen met andere buurtmusea de 742ste verjaardag van Amsterdam! Het wordt de eerste viering van Museum om de Hoek, de dag waarop de buurtmusea van Amsterdam laten zien wat ze in huis hebben. Op de verjaardag van Amsterdam presenteren wij Maritieme Metamorfoses  van Karin van Dam en Harold Schouten.

Vrijdag 27 oktober 16:00h is de feestelijke opening met oesters. Openingswoord door René ten Bos, Denker des Vaderlands en auteur van  ‘ Dwalen in het antropogeen’ 

Karin van Dam en Harold Schouten zijn op hun eigen manier door de zee en haar verschijningsvormen gefascineerd. Ook al lijken oplossingen voor de gevolgen van de menselijke invloed op aarde, het Antropoceen, haast niet denkbaar, toch is deze installatie een ode aan de zee, de schijnbaar onuitputtelijke bron van leven, creativiteit en verandering. De tentoonstelling is nog te zien tot 15 december.

Van heinde en verre 2 september – 17 oktober

010003002511, 11-06-2002, 13:35, 8C, 4382x2024 (899+1340), 100%, Foto zwart wit, 1/120 s, R59.4, G24.0, B28.3

Een expositie over de bijzondere geschiedenis van de eigen locatie, waarin handelaren in vee uit de provincies en exotische producten uit ‘de Oost’, reizigers naar de voormalige koloniën, het circus, stadsnomaden en nieuwe bewoners naast en na elkaar een plaats hebben gehad.

‘Zeboe’  – 20 juli- 1 september 2017

L1050882IMG_3565

‘Zeboe’, de installatie met fotowerken van Petra Verbrugge is een verwijzing naar de vlakbij Museum Perron Oost gelegen voormalige Amsterdamse veemarkt op het Cruquiuseiland.

De zeboe of bultrund (Bos Taurus indicus is een rund dat in het Indische subcontinent en Africa wordt gedomesticeerd in (sub)tropische klimaten. Zeboes ontstonden ongeveer 10.000 jaren geleden in India.

In deze tijd van klimaatverandering, vermindering van zeeijs-bedekking en bedreiging van de biodiversiteit stelt Verbrugge zich de fundamentele vraag “hoe kunnen en moeten de mens en natuur zich tot elkaar verhouden?” Opgegroeid en wonend in steden als Rotterdam, Brussel en Amsterdam is zij gefascineerd door niet-westerse rurale culturen. In dit geval Tigray,de hooglanden van Ethiopia en het eiland Madagascar, waar men dichter op de planten- en dierenwereld leeft.

Petra Verbrugge is opgeleid aan de AKV St Joost te Breda [fotografische vormgeving] en heeft studies gevolgd aan de VU en Universiteit Leiden. Zij werkte in verschillende functies in de culturele sector en is als gids verbonden aan de Hortus Botanicus Amsterdam.

 

 

Traces of Traveling – 4 juni tot en met 15 juli

19884178_1312969442155446_2952232105146524942_n 2  19875451_1312969468822110_4443156577602284341_n 2  19756848_1312969462155444_7872665346347566042_n 2

Na een aanvaring op de Noordzee zonk 5 december 2012 de Baltic Ace, met
1417 auto’s in het ruim. Elf opvarenden kwamen om.

Over het aangrijpende drama van elf omgekomen zeemannen tijdens hun reis en de zichtbare vergankelijkheid van het wrak dat jaren op de zeebodem voor onze kust heeft gelegen, volgeladen met de nieuwe auto’s die onderweg waren naar hun bestemming om daar gebruikt te
worden voor reizen.

 

 

Vrijheidsmaaltijd – 5 mei 

Wie ben ik

Als je de oorlog hebt overleefd,
en een nieuwe tijd begint, hoe ga je dan verder?

Wanda Reisel leest een verhaal over haar familie, over identiteit en veerkracht. Met medewerking van Dirkje Houtman, Wim Straver (gitaar) en Ben van Gelder (saxofoon).

IMG_1051  IMG_1070
.
Wie ben ik  29 april – 31 mei
Chaja van Bergen houdt zich bezig met het reconstrueren van haar familiegeschiedenis. De tentoonstelling in het perronhuisje is onderdeel van deze zoektocht. Uitgangspunt van de tentoonstelling zijn de foto’s, brieven en verhalen van Chaja en haar vader Ies van Bergen.
.
20170501_105905  20170428_104904 20170428_154559
.
.
Tight-Lipped and Tongue-Tied , 1 april t/m 7 april

Holding an orange, a hand tells tales
Animated by words, images weave with one another
intertwining, pulling, altering each other.
A finger knots a meaning in one
Then drawing back, a loop starts to unravel.
A mouth repeats a gesture until a line is exhausted
leaving utterances void
yet, in the silence none of us is mute.


Tight-Lipped and Tongue-Tied is the final outcome from a three-week workshop through which a group of students of the first specialisation year from the Fine Arts department of the Gerrit Rietveld Academie, searched for traces of historical matter in contemporary practice and how those findings can be reconfigured into something new.

Rietveld poster

Dusty Writhing Group with:
Antonia Nannt
Boyan Montero
Clémence Hilaire
Emma Nantermoz-Benoit-Gonin
Suzanne Jensen
Jieun Kim
Jelle van Houten

Graphic Design by Victoria Langmann

 

A play met Louise B , 4 januari t/m 29 maart, 24/7  te bekijken vanaf het perron aan de Cruquiusweg 11 in Amsterdam Oost.
Museum Perron Oost presenteert een tentoonstelling van Piet van de Kar over de bezwerende rol van beeldhouwkunst tijdens het maken van een beeld.

Een dialoog – 24 maart om 17.00 uur , Cruquiusweg 11 in Amsterdam Oost.

Met Piet van de Kar en Iris Dik

  20170215_172108 (1)   piet mpo
20170324_172848      17499159_769836059852619_2473411735333556030_n
.
1 november t/m eind december: tentoonstelling Aleida Leeuwenberg
leegte_klein  20161207_115640
25 september t/m 31 oktober : In het voorbijgaan – fotografie tentoonstelling van Carla van Ginneke

14517563_707330129415789_3027874962087646548_nSAMSUNG CSC

 

4 september t/m 24 september: Huis museum my personal collection – David Bernstein
74_dscn4206web huismuseum 14291928_10100176512364775_3321689323959173373_n

Huis Museum
Exhibition of  my personal collection – David Bernstein
Part of Heterotropics

4 September – 24 September 2016
Opening 4 September, 4-7pm

David Bernstein (b. 1988, San Antonio, Texas) is an artist based between Amsterdam and Brussels. He combines performance, sculpture, and writing to tell stories through objects.

 huismuseum 14195324_10100176510598315_1147841917254876557_o huismuseum 14207578_10100176510688135_1785360279451243660_o  huismuseum huismuseum14195268_10100176512160185_1312180197137107372_o
.
20 augustus en 21 augustus: SNIKKEN EN GRIMLACHJES/ festival Perron Oost 2016
Theatrale performance Rijtijd van Peter Zegveld met Poet Stunt
HK0A9683  HK0A9823  HK0A9827  HK0A9705
Fotografie : Marten Koldijk 
Reactie van bezoeker

Ik heb een superleuke middag gehad afgelopen zondag!

Dit is de beste en meest originele manier om het levenslied en de Nederlandse smartlappen te brengen. Een middag waar alles in zat maar vooral heel veel eigenheid, dit kun je gelukkig niet navertellen maar moet je beleven. Een voorstelling uit het hart, zonder opsmuk wat het levenslied erg veel recht doet in heel veel verschillende vormen. Ik hoop dat dit vaker wordt georganiseerd!

Heel veel succes en hopelijk tot een volgende keer!

 

Marathon van het Levenslied

HK0A9915  HK0A0053  HK0A0068  HK0A9931  HK0A0033  HK0A0006  HK0A0137  HK0A0300  HK0A0078  HK0A9932  HK0A9920  HK0A0038  HK0A9965    HK0A0255  HK0A0206

Fotografie: Marten Koldijk

 

Lezing:  Waarom huilen!

HK0A9901

Fotografie : Marten Koldijk

 

 

 

 

1 augustus t/m 31 augustus: SNIKKEN EN GRIMLACHJES
Maar hij keerde nimmer weder
Een bescheiden, maar opmerkelijke tentoonstelling, waarbij dichters en tekenaars de dubbele bodem en absurditeit van het leven verkennen. Met werk van Aleida Leeuwenberg (foto), Peter Boateng Bonsu en anderen. De tentoonstelling is de opmaat naar Festival Perron Oost op 20 & 21 augustus: SNIKKEN & GRIMLACHJES – Een (hedendaagse) ode aan het levenslied.

 

In de thuiszorg I

ik op maandag bij de Koningin kwam, vond ik haar in tranen. Dat was te wijten aan de brandweercommandant.
“Dezelfde?” vroeg ik.
“Nee, het was een andere. Maar al even onbetrouwbaar.”

Ze snikte nog wat, en depte haar ogen met een theedoek. De brandweercommandant was, op de zaterdag daarvoor, met een ladderwagen gekomen, omdat ze de deur achter zich had dichtgetrokken terwijl de sleutel nog aan de kapstok hing. Gelukkig stond het raam open. Hij kon zo naar binnen stappen. Het was een keurige man, en heel vriendelijk. Ze had hem een kop koffie aangeboden en daar zou hij zeker voor gebleven zijn, als er niet een uitslaande brand was gemeld.

“Zullen we dat kopje koffie dan maar morgen doen?” had ze voorgesteld. En hij had niet nee gezegd. Maar de volgende dag was hij niet gekomen. “Ik brand van liefde en hij weet het niet,” zuchtte ze.
De ochtendzon kwam boven de daken uit en scheen naar binnen. “Kom”, zei ik. “Zullen we eerst even naar de markt gaan? Het is mooi weer en bovendien zijn de aardappels op.”

Ze droogde haar tranen, en begaf zich naar de hangkast. De keus viel op een blauwsatijnen jurk. Ze bedekte zich met een flinke laag poeder en vond toen een paar lakschoenen waar een groenig waas op lag. We poetsten er een beetje glans op. Maar de schoenen bleken te klein, en voor ’n ander soort voetje, zonder likdoorns of eksterogen; ze moest haar sloffen weer aantrekken.
Zo gingen we naar de markt. De kooplui waren bezig met het inrichten van hun kramen, maar bij onze nadering bukten ze zich om op de grond iets te zoeken dat ze maar niet konden vinden , of ze verstopten zich in hun auto’s.
“Ik ben de koningin van de liefde”, zei ze en nam een koninklijke houding aan. “Het gaat om de liefde”, riep ze, “niet om de sex”. Iedereen ging opzij, zodat zij ongehinderd voort kon schrijden. “Kijk, die visboer is toch zo verlegen. Maar dat trekt wel bij, als we elkaar wat beter kennen.”
De visboer was nergens te zien. Zijn vrouw stond alleen achter de kraam en riep: “O get! Heb je haar weer!”
“Die vrouw is jaloers”, zei de Koningin. Ze straalde. Ze was de brandweercommandant vergeten. We kwamen thuis met een zak aardappelen, een kip en een doos, waarin acht moorkoppen zaten. De volgende dag zou haar verjaardag zijn. Ik keek het na, op haar

ziekenfondskaart, en het bleek te kloppen. Ze was al opgewonden bij de gedachte aan het bezoek dat zou komen: haar zoon, met haar schoondochter, en haar drie kleinkinderen, die al groot waren maar toch nog klein genoeg om achterin de auto mee te rijden. Ik maakte het huis gereed voor de ontvangst, terwijl ze mij voorlas uit ‘de sterren spreken’ , en ‘briefgeheimen’ – voorzover het over de liefde ging.

Het was de volgende dag nog altijd stralend weer. Bovendien had ik, bij toeval, een ochtend vrij. Maar ik voelde me niet vrij. Er zaten stemmetjes in mijn hoofd, die luider werden naarmate ik de radio harder zette. Tegen een uur of elf had ik begrepen dat er niets aan te doen was: ik moest een bos bloemen kopen en naar de Koningin gaan.

Wat ik vreesde bleek waar te zijn: de zoon had afgezegd, en daarmee al het bezoek. Ik gaf haar een zoen, ik zette de bloemen in een vaas, en vroeg hoe oud ze was. Wie bij bejaarden werkt leert al snel om niet te vragen: “Hoe oud bent u?” want dan zijn ze allemaal drie-en-zestig behalve de enkeling die bewust op weg is naar de honderd; het geboortejaar moest ik altijd weten, want daar fantaseren ze niet over. Maar op die vrije dag vroeg ik gewoon hoe oud ze was, en ze zei stralend:

“Ik ben 84. En mijn hart is jong.”
“Als van een bakvis,” stemde ik in.
We namen elk twee moorkoppen. We spraken over de liefde, en over de lente, en over de liefde in de lente, nu en vroeger en in alle tijden. Intussen keek ik rond en zag dat alles wat ik gisteren op orde had gebracht alweer verslonst was. De kip lag op verwarming en lekte, met lichtrode druppels. Ik deed er niets aan. Ik was op visite. Pas op donderdag moest ik weer bij haar werken. Ik trof haar in vol ornaat, in groezelig satijn. Ze zei:”Ik ben toch zo gelukkig.”
“Dat is mooi”, zei ik en keek naar de kip, die niet meer lekte.
“Ik heb toch zo’n prachtige verjaardag gehad.”
Ik deed de koelkast open. Er stonden vier moorkoppen in.
“Wie was er dan nog meer?”
“Niemand. Maar jij was er toch!”

Aleida Leeuwenberg

 

.
27 mei t/m 23 juli: Printscreen
20160702_122233
 
DSC_8064 DSC_8031 DSC_8058 printscreen kaartje
.
5 mei: Vrijheidsmaaltijd!
IMG_20160505_183836 IMG_20160505_183822
IMG_20160505_194910
Fotografie : Willem
.
4 en 5 mei theater: Holon
DSC_6895 DSC_6943 DSC_7016 DSC_6956 DSC_7226 DSC_7423
Fotografie : Edwin Reinold
.
17 april  t/m 22 mei 2016 Tentoonstelling : HE DID NOT CHOOSE ME van Milja Boost
.

Himmelstrasse-PR expo Perron Oost