Museum Perron Oost

MUSEUM PERRON OOST

Het kleinste museum ter wereld! Vanaf april 2013 toont het museum in uiteenlopende kunstvormen verhalen van oude en nieuwe bewoners van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Het monument waarin het museum gevestigd is bestaat uit een perron met opzichters huisje, spoorrails en wagon. Het is in 1993 ontworpen door Joep van Lieshout als eerbetoon aan het industrieel verleden van het Oostelijk Havengebied. In het Perronhuisje zijn doorlopend exposities te zien. Het is zo klein dat je alles door de ramen kan zien. Onderdeel van het museum is Radio Perron Oost dat online interviews uitzend met huidige en ex-bewoners uit het havengebied en bezoekers die er een bijzonder avontuur beleefden. Op locatie is audiotour Het verdwenen spoor te lopen met de gratis te downloaden app op izi-travel. Deze tour vertelt de geschiedenis van het Cruquiuseiland en start op het perron.

In 2021 is het 28 jaar geleden dat Joep van Lieshout het perron met opzichtershuisje op de Cruquiusweg in Amsterdam van de ondergang redde. De Rotterdamse beeldend kunstenaar en ontwerper plaveide het voormalige perron met kasseien en beplantte het met twee rijen parasolplatanen, wat het platform een uitstraling geeft van een ouderwets statige laan. Een wagon zonder lading liet hij achter op een origineel stuk spoor met een lengte van ongeveer 100 meter. Met een industrieel en landelijk gezicht toont het monument de veelzijdige geschiedenis van het gebied. 

Zoals veel monumenten kende ook Van Lieshouts gedenkteken een tamelijk passief bestaan. Met Museum Perron Oost komt zijn werk weer tot leven. Het project volgt daarbij het spoor van de herinnering en de ontmoeting. 
Museum Perron Oost wordt geleid door Anet Wilgenhof. Zij heeft dertig jaar ervaring in de kunsten.

Aankomen en vertrekken, hoop en optimisme staan centraal in de verhalen uit de 150-jarige geschiedenis van het Oostelijk Havengebied, aanvankelijk het terrein van handelaren in vee en producten uit de Oost en van rederijen met lijndiensten op o.a. andere Indonesië, Suriname en de Verenigde Staten; later aankomst- en vertrekpunt van vluchtelingen, jonge delinquenten, krakers en stadsnomaden die er allemaal sporen achterlieten.

 

Museum Perron Oost steunen kan op verschillende manieren

Heb je een verhaal, een idee voor een bewerking of wil je museum perron oost financieel steunen mail dan naar: info@museumperronoost.nl of maak 30 euro over naar NL40TRIO0254858864 en wordt vriend van het Museum.

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Vanaf januari 2014 is Museum Perron Oost aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en ook als culturele ANBI. Uw gift is daarmee extra aftrekbaar van de belasting. Voor meer informatie klik op de volgende link algemeen nut beogende instelling anbi

Audiotour en nog meer

Ruurd Bakker 22 juli tot 9 oktober 2022

Ruurd Bakker 22 juli tot 9 oktober 2022

U-BAHN BERLIN Het metronetwerk van Berlijn (Untergrundbahn = U-Bahn) heeft tien lijnen en telt meer dan 170 stations. Veel van deze tunnelstations zijn betegeld, ieder station in een eigen karakteristieke kleur. De meeste monochroom, andere met een meer of minder...

Lees meer
Museum Perron Oost x Amsterdam Museum

Museum Perron Oost x Amsterdam Museum

Amsterdam en Indonesië hebben een lange en tumultueuze relatie. Kunnen we elkaar beter begrijpen door verhalen van onze beladen geschiedenissen te delen? Vier kleine buurtmusea gaan deze uitdaging aan. Als eerste tentoonstelling van het overkoepelende Museum om de...

Lees meer

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.

13 + 6 =

Adres

Cruquiusweg 11

1019 AT Amsterdam

T. 0653404786

info@museumperronoost.nl

De exposities zijn 24/7 te bekijken vanaf het perron. Neem contact op voor rondleidingen of speciale activiteiten.

 

Onze visie

We leven in een tijd van grote veranderingen. Door technologische ontwikkelingen, migratie en de samensmelting van markten is de wereld volop in beweging. Die beweging heeft een opwindende en een zorgelijke kant.