Contact formulier

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.

5 + 14 =

Museum Perron Oost

logo Museum Perron Oost

Cruquiusweg 11
1019 AT Amsterdam
The Netherlands

T. 0653404786

info@museumperronoost.nl

De exposities zijn 24/7 te bekijken vanaf het perron. Neem contact op voor rondleidingen of speciale activiteiten.

 

 

Onze locatie

Laatste nieuws

Museum Perron Oost & Semester 9 presenteren FLUXUS CORPORUM

Museum Perron Oost & Semester 9 presenteren FLUXUS CORPORUM

Museum Perron Oost en Semester 9 kondigen met trots de tentoonstelling reeks ‘Fluxus Corporum’ aan. Deze reeks bevat vier tentoonstellingen die plaatsvinden tot het einde van dit kalenderjaar, waarvan de eerste twee solo-exposities zijn van de kunstenaars Baby Reni (Irene Ha) en Nazif Lopulissa. De tentoonstellingen zijn samengesteld door curator Boetie Zijlstra en Prutvhi Vellanki, gebaseerd op het tentoonstellingsconcept van Doron Beuns.

‘Fluxus Corporum,’ wat zich vertaalt naar ‘stroom van lichamen’ in het Latijn, laat zien hoe een nieuwe generatie makers experimenteren met identiteit onder invloed van immigratie en globalisatie. De tentoonstellingen vinden plaats in de intieme setting van Museum Perron Oost, het kleinste museum in Nederland. Gelegen op een voormalig treinstation, compleet met het huis van de toezichthouder, spoorwegen en een historisch wagon, vormt deze locatie een krachtig symbool van de voortdurende beweging van mensen over culturele grenzen.

Baby Reni en Nazif Lopulissa tonen hoe beeldende kunst en design traditionele opvattingen over identiteit uitdagen. Via uitwisseling, samensmelting en vertaling bieden zij nieuwe perspectieven op zowel westerse als niet-westerse ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis. ‘Fluxus Corporum’ nodigt bezoekers uit om na te denken over de complexiteit, uitdagingen, mogelijkheden en schoonheid van een wereld waarin mensen, toenemend door politieke of professionele redenen, van territorium veranderen.

Pannelgesprekken IISG

Op 20 september van 16:00 tot 18:00 organiseren we exclusieve panelgesprekken in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Tijdens deze gesprekken gaan kunstenaars Baby Reni en Nazif Lopulisa in gesprek met kunstenaar en curator Doron Beuns over de invloed van migratie en globalisatie op hun werk. Dit evenement biedt een unieke gelegenheid om diepgaand inzicht te krijgen in hoe deze thema’s hun artistieke praktijken vormgeven en uitdagen. Aan het einde van het programma leidt curator Boetie Zijlstra een rondleiding door de tentoonstelling van Nazif Lopulissa, waardoor deelnemers een directe ervaring krijgen met het werk dat centraal staat in deze boeiende discussie.

Performance Baby Reni

Op 11 en 18 juli, van 13:00 tot 16:00, organiseert Baby Reni een participatieve performance bij Museum Perron Oost. Ze nodigt het publiek uit om samen te werken aan de uitbreiding van een installatie die in haar tentoonstelling te zien zal zijn. In de praktijk van Baby Reni bevinden kunstwerken zich in een constante staat van verandering, waarbij zij de dynamiek van identiteit en culturele bewegingen verkent. De participatieve aard van de performance versterkt het idee van uitwisseling en transformatie, waarbij het publiek actief bijdraagt aan het evoluerende kunstwerk, net zoals mensen voortdurend bijdragen aan de veranderende samenleving.

Baby Reni

Baby Reni (Irene Ha) is een Vietnamees-Nederlandse kunstenaar die de grenzen van mode verkent vanuit een artistiek perspectief. Reni’s caleidoscopische assemblages, installaties en performances zijn herinterpretaties van alledaagse diasporische objecten die de complexiteit van de Zuidoost-Aziatische diasporische popcultuur vieren. Baby Reni kan worden gezien als een strategische inzet van schattigheid als een esthetische categorie, waarbij de kracht ligt in onbedreigende verschijningen.

Nazif Lopulisa

Nazif Lopulissa maakt kunstwerken geïnspireerd door de ongeschreven regels van het spel. Gemaakt van diverse media – sculptuur, schilderkunst en fotografie – verkennen Lopulissa’s werken de tegenstellingen die ons zowel verbinden als nieuwe mogelijkheden openen om onszelf en onze omgeving te begrijpen. Daarbij onderzoekt Lopulissa hoe de samenkomst van verschillende culturele invloeden doorwerkt op identiteit en hoe wij op het verleden terugblikken.


Openingstijden :

Museum Perron Oost  is 24 uur per dag en 7 dagen per week van buitenaf te bezichtigen. Bij de openingen en panelgesprekken is er de bijzondere gelegenheid om het werk ook van binnen te bekijken

Baby Reni Opening:

Zondag 7 Juli 17:00 – 19:00. Te zien tot 11 Augustus

Nazif Lopulissa Opening:

Zaterdag 17 augustus 16:00 – 18:00. Te zien tot 29 September

Mede mogelijk gemaakt door:

         

Een co-productie van Museum Perron Oost en Semester9

Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen?

Interviews bij expositie afgenomen in 2018.

1. De Syrische vluchteling Mahmoud Noufal interviewt rabbijn Lody van de Kamp over de Tweede Wereldoorlog en over hoe dat zijn leven heeft beïnvloed. De vader van Lody overleefde Auschwitz, zijn moeder zat ondergedoken tijdens de oorlog.

 

2. Rabbijn Lody van de Kamp interviewt Mahmoud Noufal over waarom hij en zijn familie zijn gevlucht uit Syrië. En hoe het hem lukt om toch opgewekt te blijven. Mahmoud kwam in Amsterdam terecht. Zijn familieleden elders in Europa.

 

3. Wim Sels was 18 jaar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en meldt zich in 1942 als leerling-machinist bij de NS om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz. Wat maakte hij mee op de trein?

 

Interviews en montage: Joost Wilgenhof

Wat zou jij doen?

Als je in een oorlog terecht komt kan je verschillende keuzes maken. Kies je voor verzet? Werk je mee met de vijand? Blijf je daar waar het oorlog is of vlucht je naar een veiliger plek? Het zijn keuzes die achteraf vaak gedefinieerd worden als goed, fout, dapper of laf. Veelal door mensen die nooit in die situatie zaten. Is de vraag wat zou jij doen? wel te beantwoorden en kan je oordelen over de keuze van een ander?

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de bezetting werd het oostelijk havengebied ‘Sperrgebiet’, niemand mocht er komen behalve met toestemming en onder begeleiding van de bezetter. Het gebied werd in 1943 lange tijd gebruikt voor de deportatie van Joden. Het is volledig buiten het zicht van bebouwd Amsterdam in tegenstelling tot het Muiderpoort- en Centraal Station

De Rietlanden ontstonden tussen 1778 en 1820 door het dempen van ’t Sieke Water. Dat was een viswater dat verhuurd werd aan armlastige zieken, waaronder leprozen en werd een onbebouwd, moerassig en met riet begroeid stuk land buiten de stad. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er een haven aangelegd voor de handel met Nederlands-Indië, er kwamen er pakhuizen met de namen Borneo en Panama, en die namen zijn nog terug te vinden in dit gebied. Meer naar het westen, in het IJ, werd er een kunstmatig eiland aangelegd waarop rond 1882 het Centraal Station werd gebouwd en er kwam een doorgaande spoorlijn vóór het havenfront. De buitendijkse Rietlanden werden een rangeerterrein voor het oostelijk havengebied. Daar kwam een goederenstation dat de naam Station Rietlanden (Rtl) kreeg. Het Oostelijk Havengebied werd gevormd door de Oostelijke Handelskade, Javakade, Sumatrakade, Suriname- en Levantkade, Panamakade en Borneokade.

Wat betekent vrij zijn voor jou?

Wat betekent vrij zijn voor jou?

Vrijheidsmaaltijd  5 mei 2024  tussen 17.00 uur en 20.30 uur

Bij Museum Perron Oost vieren we jaarlijks de vrijheid met een vrijheidsmaaltijd op het perron en een programma wat aansluit bij de herdenking. Dit jaar doen we dat met een live radioprogramma en een interactieve expositie. De wereld staat in brand, er zijn veel oorlogen en ook nog de dreiging van het klimaat. Er is nog steeds armoede en onderdrukking. In Museum Perron Oost staat een tafeltje met twee stoelen, er ligt een stift op tafel. Er liggen boeken en er is wat te eten. Op de muren staan al teksten van mensen die eerder aan tafel zaten. Er wordt teruggekeken op het verleden en vooruit naar de toekomst. Een van de boeken op tafel is de Max Havelaar van Multatuli, open bij het verhaal van Saidjah en Adinda.  Een ander boek is ‘Massa en macht’ van Elias Canetti, er liggen ook gedichten. Ook het nieuwste boek van Adriaan van Dis ligt er ‘De kolonie mept terug’. Buurtbewoner Bert Kommerij zit aan tafel en gaat in gesprek met de bezoeker(s). De gesprekken zijn live op het perron bij de vrijheidsmaaltijd te horen.

Aanmelden voor de vrijheidsmaaltijd is verplicht

Toko Bersama verzorgt de (vegetarische) maaltijd.  We vragen 10 euro voor de maaltijd met een drankje erbij. Aanmelden kan via: info@museumperronoost.nl

Expositie 21 april tot 19 mei

De expositie is gratis te bezoeken en aan te vullen. Stel een vraag, schrijf een gedicht of een overpeinzing op de muur in het museum. Bestaat er zoiets als een recept voor vrijheid?  Vanaf zondag 21 april kan je een afspraak maken om je bijdrage in het museum te schrijven. Voor een afspraak, mail naar info@museumperronoost.nl

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door : Stadsdeel Oost en 4 en 5 mei comité Amsterdam

Meer weten over Museum Perron Oost?

Wij zijn het kleinste museum ter wereld!