Contact formulier
Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Museum Perron Oost
Cruquiusweg 11
1019 AT Amsterdam
The Netherlands
T. 0653404786
De exposities zijn 24/7 te bekijken vanaf het perron. Neem contact op voor rondleidingen of speciale activiteiten.
Onze locatie
Laatste nieuws
Fluxus Corporum: de invloed van familiegeschiedenis op kunst
Museum Perron Oost en Semester 9 organiseren in samenwerking met het IISG een gesprek over de invloed van familiegeschiedenis op kunst. Tijdens dit gesprek gaan kunstenaars Baby Reni (Irene Ha) en Nazif Lopulissa in gesprek met kunstenaar en curator Doron Beuns over de invloed van migratie en globalisatie op hun werk en identiteit. Migratieonderzoeker Sophie De Baere zal een introductie geven over migratie en familiegeschiedenis in de context van het IISG.
Bij de laatste Biënnale in Venetië werd duidelijk dat de westerse kunstwereld vaak verwacht dat kunstenaars uit andere delen van de wereld hun achtergrond centraal stellen, waarbij hun culturele invloeden niet vanuit een westers perspectief te begrijpen zouden zijn. Doron Beuns stelt echter dat een nieuwe generatie kunstenaars dit cliché doorbreekt. Zij maken werk dat vanuit een persoonlijke visie de uitwisseling met verschillende culturen verkent, inclusief de westerse. Dit idee is ontleend aan het essay ‘The Radicant’ van de Franse curator Nicolas Bourriaud uit 2009. Tijdens het gesprek zal Beuns samen met de kunstenaars verkennen hoe invloeden uit verschillende culturen elkaar kunnen versterken, uitdagen en soms ongemakkelijk kunnen schuren. Het gesprek wordt afgesloten met een rondleiding door de tentoonstelling van Nazif Lopulissa.
Over Fluxus Corporum
De tentoonstellingsreeks Fluxus Corporum, van Museum Perron Oost en Semester 9, bevat vier tentoonstellingen die plaatsvinden tot het einde van dit kalenderjaar, waarvan de eerste twee solo-exposities van de kunstenaars Baby Reni (Irene Ha) en Nazif Lopulissa zijn. De tentoonstellingen zijn samengesteld door curator Boetie Zijlstra en Prutvhi Vellanki, gebaseerd op het tentoonstellingsconcept van Doron Beuns.
Fluxus Corporum, wat kan worden vertaald naar ‘stroom van lichamen’ in het Latijn, laat zien hoe een nieuwe generatie makers experimenteren met identiteit onder invloed van immigratie en globalisatie. De tentoonstellingen vinden plaats in de intieme setting van Museum Perron Oost, het kleinste museum in Nederland. Gelegen op een voormalig treinstation, compleet met het huis van de toezichthouder, spoorwegen en een historisch wagon, vormt deze locatie een krachtig symbool van de voortdurende beweging van mensen over culturele grenzen.
Praktisch
Datum 20 september 2024
Tijd 16:00
Plaats Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam
Kosten: Gratis, graag aanmelden via event@iisg.nl
Baby Reni (Irene Ha) is een Vietnamees-Nederlandse kunstenaar die de grenzen van mode verkent vanuit een artistiek perspectief. Reni’s caleidoscopische assemblages, installaties en performances zijn herinterpretaties van alledaagse diasporische objecten die de complexiteit van de Zuidoost-Aziatische diasporische popcultuur vieren. Baby Reni kan worden gezien als een strategische inzet van schattigheid als een esthetische categorie, waarbij de kracht ligt in ongevaarlijke verschijningen.
Nazif Lopulissa maakt kunstwerken geïnspireerd door de ongeschreven regels van het spel. Gemaakt van diverse media – sculptuur, schilderkunst en fotografie – verkennen Lopulissa’s werken de tegenstellingen die ons zowel verbinden als nieuwe mogelijkheden openen om onszelf en onze omgeving te begrijpen. Daarbij onderzoekt Lopulissa hoe de samenkomst van verschillende culturele invloeden doorwerkt op identiteit en hoe wij op het verleden terugblikken.
Doron Beuns is een Nederlandse kunstenaar van Marokkaans-Joodse afkomst die werkt met tekst, sculptuur, installatie, textiel, printtechnieken, collage, video en performance. Beuns creëert en exposeert werken die spelen met de absurditeit, hysterie en kunstmatigheid van de huidige wereld. Zowel in zijn artistieke als curatoriële praktijk onderzoekt hij de tegenstrijdigheden, samenzweringen en esthetiek die voortdurend worden uitgewisseld tussen het digitale en fysieke domein.
Sofie De Baere is secretaris voor het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM), een organisatie die onderzoeks- en documentatie-instellingen verenigt om de migratiegeschiedenis van de Lage Landen voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het IISG is één van de samenwerkende instituten. Daarnaast behaalde Sofie een masterdiploma in migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, met een specialisatie in migratie- en diversiteitsbeleid.
Mede mogelijk gemaakt door:
Een co-productie van Museum Perron Oost en Semester9
Nazif Lopulissa – Fluxus Corporum
Nazif Lopulissa 17 augustus tot 29 september 2024
Voor deze tentoonstelling in Museum Perron Oost presenteert Nazif Lopulissa een serie schilderijen gemaakt van bleekwater en olie. Lopulissa onderzoekt de rol van licht als leidende kracht en katalysator voor groei, richting en uitwisseling en onderzoekt thema’s als migratie, ontheemding en aanpassing.
Deze nieuwe serie werken is gemaakt met bleekmiddel – een reducerend materiaal – dat de natuurlijke kleur van het linnen wegneemt en het oppervlak permanent verandert. Gelegen op het kruispunt tussen constructie en reductie, verkennen de materiële kwaliteiten van het werk op speelse wijze de manieren waarop het zelf wordt opgebouwd, verschuift en verandert. Dit idee wordt ook weerspiegeld in de aan elkaar genaaide linnen panelen – een cultureel erfgoed dat met elkaar verweven is, waarbij afzonderlijke delen een geheel worden, afzonderlijk en toch rijker door hun eenheid.
In Museum Perron Oost baden de werken in het kunstmatige roze licht van industriële groeilampen, die worden gebruikt om de fotosynthese-eigenschappen van zonnestralen te simuleren, waardoor planten worden aangemoedigd om binnenshuis te groeien. Deze lampen, die kunnen worden verplaatst of aan- en uitgeschakeld, hebben het vermogen om de richting en het traject van de groei van de plant te veranderen, wat het inconsistente en onbetrouwbare migratiebeleid van Nederland vertegenwoordigt. Wanneer mensen ontheemd zijn, moeten ze zich opnieuw aanpassen en herpositioneren, om wortel te schieten en weer naar het licht te groeien.
Dit licht voegt een afvlakkende kwaliteit toe aan de werken, een kwaliteit die wordt versterkt door de toevoeging van olieverf, een laatste fineer over de werken. De olie maakt het oppervlak vlak en voegt ook een beschermende laag over de werken toe, waardoor ze zorgvuldig worden omhuld.
Opening : 17 augustus tussen 16.00 en 18.00 uur
Zaterdag 7 september 14.00-17.00 uur doorlopende rondleidingen
Artist talk 20 September in het Internationaal instituut voor Sociale Geschiedenis – Fluxus Corporum: de invloed van familiegeschiedenis op kunst
https://iisg.amsterdam/en/events/fluxus-corporum
Mede mogelijk gemaakt door:
Een co-productie van Museum Perron Oost en Semester9
Museum Perron Oost & Semester 9 presenteren FLUXUS CORPORUM
Museum Perron Oost en Semester 9 kondigen met trots de tentoonstelling reeks ‘Fluxus Corporum’ aan. Deze reeks bevat vier tentoonstellingen die plaatsvinden tot het einde van dit kalenderjaar, waarvan de eerste twee solo-exposities zijn van de kunstenaars Baby Reni (Irene Ha) en Nazif Lopulissa. De tentoonstellingen zijn samengesteld door curator Boetie Zijlstra en Prutvhi Vellanki, gebaseerd op het tentoonstellingsconcept van Doron Beuns.
‘Fluxus Corporum,’ wat zich vertaalt naar ‘stroom van lichamen’ in het Latijn, laat zien hoe een nieuwe generatie makers experimenteren met identiteit onder invloed van immigratie en globalisatie. De tentoonstellingen vinden plaats in de intieme setting van Museum Perron Oost, het kleinste museum in Nederland. Gelegen op een voormalig treinstation, compleet met het huis van de toezichthouder, spoorwegen en een historisch wagon, vormt deze locatie een krachtig symbool van de voortdurende beweging van mensen over culturele grenzen.
Baby Reni en Nazif Lopulissa tonen hoe beeldende kunst en design traditionele opvattingen over identiteit uitdagen. Via uitwisseling, samensmelting en vertaling bieden zij nieuwe perspectieven op zowel westerse als niet-westerse ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis. ‘Fluxus Corporum’ nodigt bezoekers uit om na te denken over de complexiteit, uitdagingen, mogelijkheden en schoonheid van een wereld waarin mensen, toenemend door politieke of professionele redenen, van territorium veranderen.
Meer weten over Museum Perron Oost?
Wij zijn het kleinste museum ter wereld!