Contact formulier

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.

1 + 1 =

Museum Perron Oost

logo Museum Perron Oost

Cruquiusweg 11
1019 AT Amsterdam
The Netherlands

T. 0653404786

info@museumperronoost.nl

De exposities zijn 24/7 te bekijken vanaf het perron. Neem contact op voor rondleidingen of speciale activiteiten.

 

 

Onze locatie

Laatste nieuws

Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen?

Als je in een oorlog terecht komt kan je verschillende keuzes maken. Kies je voor verzet? Werk je mee met de vijand? Blijf je daar waar het oorlog is of vlucht je naar een veiliger plek? Het zijn keuzes die achteraf vaak gedefinieerd worden als goed, fout, dapper of laf. Veelal door mensen die nooit in die situatie zaten. Is de vraag wat zou jij doen? wel te beantwoorden en kan je oordelen over de keuze van een ander?

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de bezetting werd het oostelijk havengebied ‘Sperrgebiet’, niemand mocht er komen behalve met toestemming en onder begeleiding van de bezetter. Het gebied werd in 1943 lange tijd gebruikt voor de deportatie van Joden. Het is volledig buiten het zicht van bebouwd Amsterdam in tegenstelling tot het Muiderpoort- en Centraal Station

De Rietlanden ontstonden tussen 1778 en 1820 door het dempen van ’t Sieke Water. Dat was een viswater dat verhuurd werd aan armlastige zieken, waaronder leprozen en werd een onbebouwd, moerassig en met riet begroeid stuk land buiten de stad. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er een haven aangelegd voor de handel met Nederlands-Indië, er kwamen er pakhuizen met de namen Borneo en Panama, en die namen zijn nog terug te vinden in dit gebied. Meer naar het westen, in het IJ, werd er een kunstmatig eiland aangelegd waarop rond 1882 het Centraal Station werd gebouwd en er kwam een doorgaande spoorlijn vóór het havenfront. De buitendijkse Rietlanden werden een rangeerterrein voor het oostelijk havengebied. Daar kwam een goederenstation dat de naam Station Rietlanden (Rtl) kreeg. Het Oostelijk Havengebied werd gevormd door de Oostelijke Handelskade, Javakade, Sumatrakade, Suriname- en Levantkade, Panamakade en Borneokade.

Interviews bij expositie afgenomen in 2018.

1. De Syrische vluchteling Mahmoud Noufal interviewt rabbijn Lody van de Kamp over de Tweede Wereldoorlog en over hoe dat zijn leven heeft beïnvloed. De vader van Lody overleefde Auschwitz, zijn moeder zat ondergedoken tijdens de oorlog.

 

2. Rabbijn Lody van de Kamp interviewt Mahmoud Noufal over waarom hij en zijn familie zijn gevlucht uit Syrië. En hoe het hem lukt om toch opgewekt te blijven. Mahmoud kwam in Amsterdam terecht. Zijn familieleden elders in Europa.

 

3. Wim Sels was 18 jaar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en meldt zich in 1942 als leerling-machinist bij de NS om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz. Wat maakte hij mee op de trein?

 

Interviews en montage: Joost Wilgenhof

Wat betekent vrij zijn voor jou?

Wat betekent vrij zijn voor jou?

Vrijheidsmaaltijd  5 mei 2024  tussen 17.00 uur en 20.30 uur

Bij Museum Perron Oost vieren we jaarlijks de vrijheid met een vrijheidsmaaltijd op het perron en een programma wat aansluit bij de herdenking. Dit jaar doen we dat met een live radioprogramma en een interactieve expositie. De wereld staat in brand, er zijn veel oorlogen en ook nog de dreiging van het klimaat. Er is nog steeds armoede en onderdrukking. In Museum Perron Oost staat een tafeltje met twee stoelen, er ligt een stift op tafel. Er liggen boeken en er is wat te eten. Op de muren staan al teksten van mensen die eerder aan tafel zaten. Er wordt teruggekeken op het verleden en vooruit naar de toekomst. Een van de boeken op tafel is de Max Havelaar van Multatuli, open bij het verhaal van Saidjah en Adinda.  Een ander boek is ‘Massa en macht’ van Elias Canetti, er liggen ook gedichten. Ook het nieuwste boek van Adriaan van Dis ligt er ‘De kolonie mept terug’. Buurtbewoner Bert Kommerij zit aan tafel en gaat in gesprek met de bezoeker(s). De gesprekken zijn live op het perron bij de vrijheidsmaaltijd te horen.

Aanmelden voor de vrijheidsmaaltijd is verplicht

Toko Bersama verzorgt de (vegetarische) maaltijd.  We vragen 10 euro voor de maaltijd met een drankje erbij. Aanmelden kan via: info@museumperronoost.nl

Expositie 21 april tot 19 mei

De expositie is gratis te bezoeken en aan te vullen. Stel een vraag, schrijf een gedicht of een overpeinzing op de muur in het museum. Bestaat er zoiets als een recept voor vrijheid?  Vanaf zondag 21 april kan je een afspraak maken om je bijdrage in het museum te schrijven. Voor een afspraak, mail naar info@museumperronoost.nl

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door : Stadsdeel Oost en 4 en 5 mei comité Amsterdam

Het verdwenen spoor

Het verdwenen spoor

https://izi.travel/nl/bcbc-het-verdwenen-spoor-een-audiotour-van-museum-perron-oost/nl

Multimediatour langs voormalig goederenspoor

Speciaal voor Museum Perron Oost ontwikkelden radiodocumentairemaker Joost Wilgenhof en en sound-designer Marten Koldijk een multimedia verhalentour. De route begint op de Cruquiusweg bij Museum Perron Oost, vervolgt zijn weg langs meer dan twintig bijzondere plekken en eindigt op het uiterste puntje van het Cruquiuseiland bij het hek van Magnus Metaal. Via verhalen op hun smartphone ontdekken bezoekers de opmerkelijke geschiedenis van het gebied. Wilgenhof verzamelde de verhalen op basis van krantenartikelen, historische foto’s en interviews met (oud)bewoners. Koldijk maakte er muziek bij en las de teksten.

De tour is in september 2015 in premiere gegaan en nog steeds te lopen, weliswaar in een totaal veranderde omgeving.

Te downloaden via: Het verdwenen spoor

Meer weten over Museum Perron Oost?

Wij zijn het kleinste museum ter wereld!