Het museum

perron_slider

Museum Perron Oost steunen kan op verschillende manieren: Heb je een verhaal, een idee voor een bewerking of wil je museum perron oost financieel steunen mail dan naar: info@museumperronoost.nl

Of maak 30 euro over naar NL40TRIO0254858864  En wordt vriend van het Museum.

Vanaf januari 2014 is Museum Perron Oost  aangemerkt als algemeen nut beogende instelling

( ANBI ) en ook als culturele ANBI.

Uw gift is daarmee extra aftrekbaar van de belasting.

 

Het bestuur bestaat uit:

Voorzitter : Dirkje Houtman, dramaturg

Penningmeester: Jim Colland , cao at Maison de Bonneterie

Secretaris: Merel Teunissen, advocaat

 

MUSEUM PERRON OOST

Een prachtig begin van een vriendschap Een serie culturele activiteiten op Cruquiusweg 11 en omgeving, Amsterdam Oost.

Wat kunst voor de buurt kan betekenen en de buurt voor de kunst.

In 2013 is het 20 jaar geleden dat Joep van Lieshout het perron met opzichtershuisje op de Cruquiusweg in Amsterdam van de ondergang redde. De Rotterdamse beeldend kunstenaar en ontwerper plaveide het voormalige perron met kasseien en beplantte het met twee rijen parasolplatanen, wat het platform een uitstraling geeft van een ouderwets statige laan. Een wagon zonder lading liet hij achter op een origineel stuk spoor met een lengte van ongeveer 100 meter. Met een industrieel en landelijk gezicht toont het monument de veelzijdige geschiedenis van het gebied. Zoals veel monumenten kende ook Van Lieshouts gedenkteken een tamelijk passief bestaan. Met Museum Perron Oost komt zijn werk weer tot leven. In elk geval voor een jaar, met de belofte voor langere bezieling. Het project volgt daarbij het spoor van de herinnering en de ontmoeting. Om uiteindelijk te komen tot een begin van een langdurige vriendschap.
Museum Perron Oost wordt geleid door Anet Wilgenhof. Zij heeft ruim twintig jaar ervaring in de kunsten.

Museum Perron Oost, gezeteld in het opzichtershuisje van 6 vierkante meter, is wellicht het kleinste museum ter wereld. Op het perron komen twee sporen aan, het spoor van de buurt en het spoor van de wereld.

Aankomen en vertrekken, hoop en optimisme staan centraal in de verhalen uit de bijna 150-jarige geschiedenis van het Oostelijk Havengebied, aanvankelijk het terrein van handelaren in vee en producten uit de Oost en van rederijen met lijndiensten op o.a. andere Indonesië, Suriname en de Verenigde Staten; later aankomst- en vertrekpunt van vluchtelingen, jonge delinquenten, krakers en stadsnomaden die er allemaal sporen achterlieten.

Vanaf april 2013 laat het museum in uiteenlopende kunstvormen verhalen zien van oude en nieuwe bewoners van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Centraal in het museum staan het perron met opzichtershuisje op de Cruquiusweg, een monument dat beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout twintig jaar geleden met authentieke materialen oprichtte. In het museum op het perron  aankondigingen en miniaturen over de verhalen die iedere twee a drie weken op en rond het perron worden gepresenteerd in de vorm van theater, film, dans, muziek, beeldende kunst, installaties, gedichten of combinaties daartussen. Onderdeel van het museum is Radio Perron Oost dat  interviews uitzendt met huidige en ex-bewoners uit het havengebied en bezoekers die er een bijzonder avontuur beleefden.

Het project sluit jaarlijks af met Festival Perron oost.

Museum Perron Oost steunen kan op verschillende manieren: Heb je een verhaal, een idee voor een bewerking of wil je museum perron oost financieel steunen mail dan naar: info@museumperronoost.nl

Of maak 30 euro over naarNL40TRIO0254858864 en wordt vriend van het Museum.