De Reis van de Ranchi

Op 27 augustus 2021 organiseren Museum Perron Oost en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) een oral history evenement over en mét de Ranchibaby’s, hun familieleden en andere passagiers van de Ranchi. Muzikant Wouter Muller, die als driejarige met de Ranchi naar Nederland kwam treedt op. De presentatie is in handen van Daan Goppel, Esmeralda Detmers is theatrale gastvrouw.

Kijk de bijeenkomst terug via deze link.

Het evenement is onderdeel van een langlopend, nog groeiend project van het IISG, Museum Perron Oost en audiojournalist Joost Wilgenhof. Hij traceerde alle Ranchibaby’s, nadat een foto uit het archief van het IISG zijn aandacht trok. Het bijschrift was: Aankomst babyschip Ranchi; 35 vrouwen schonken tijdens de reis van Djakarta naar Amsterdam aan 37 baby’s het leven. Javakade, 25 september 1950. Een foto die in 1950 nooit de krant haalde en waarop Indonesische kinderen en vrouwen van Indonesische mannen staan die inlichtingenwerk voor het KNIL hadden verricht.

Stoomschip de Ranchi is net uit het zicht van de haven van Tandjong Priok als er aan boord een baby ter wereld komt. Haar ouders noemen haar Jane Ranchita. De Ranchi is een van de schepen waarmee Indische Nederlanders vertrokken vanuit Indonesië in 1950, vlak nadat de voormalige kolonie onafhankelijk werd van Nederland. Als het schip ongeveer een maand later aanmeert aan de Javakade in Amsterdam zijn er 37 kinderen geboren. Dertien daarvan zijn vernoemd naar het schip dat hen vervoerde. Het zijn allemaal kinderen van (KNIL)militairen. De ouders van de Ranchibaby’s vertrekken na een bloedige oorlog op stel en sprong naar Nederland. Hun kinderen worden tussen twee werelden geboren. In hun paspoort staat geen geboorteland, maar een coördinaat. Nederlands-Indië, het land van hun ouders bestaat niet meer en aangekomen in Nederland wordt er zelden over gesproken. De kinderen krijgen een koloniale geschiedenis mee waar ze zelf part noch deel aan hadden, maar die hun latere leven wel heeft beïnvloed.