MUSEUM OM DE HOEK

Drie bijeenkomsten over buurtmusea en museale wijkinitiatieven
Aanvang 20:15 Voertaal Nederlands. Pakhuis de Zwijger. Kom en praat mee!

Deelname is Gratis – Belangstellenden kunnen zich online aanmelden bij Pakhuis de Zwijger

Amsterdam viert 27 oktober aanstaande haar 740e verjaardag. Enkele Amsterdamse museale initiatiefnemers grijpen die gelegenheid aan om een bijzonder en snel groeiend verschijnsel onder de aandacht te brengen: de buurtmusea.
Wat is een buurtmuseum? Wie zijn de initiatiefnemers? Wat doen zij anders dan ‘normale’ musea? Wie zijn de bezoekers en waar komt de behoefte vandaan? Dinsdag 27 oktober vindt de eerste van drie kennisbijeenkomsten plaats in Pakhuis De Zwijger onder leiding van moderator Gian van Grunsven.
Steeds meer wijken hebben hun eigen museale initiatief of buurtmuseum. Anders dan traditionele musea hebben buurtmusea vaak geen vaste collectie en sommige buurtmuseuminitiatieven hebben niet eens een gebouw, maar gebruiken hun wijk als museum. Veel initiatiefnemers wonen in de buurt van ‘hun’ museum. Wat ze gemeen hebben, is een directe binding met de lokale omgeving: lokaal erfgoed, verhalen van bewoners en de geschiedenis van de buurt zijn uitgangspunten. Het zijn initiatieven die een verfrissende creatieve blik op de buurt bieden.
Buurtmusea krijgen vaak het stempel dat ze niet bij de grote musea horen. Ze hebben moeite om een plek in de cultuursector te veroveren en horen ook niet thuis in de welzijnshoek. In de kennisbijeenkomsten bespreken we hoe het imago van buurtmusea kan worden versterkt en welke plek de buurtmusea innemen in de wijk en de stad.
Een initiatief van:
Museum Indische Buurt, Museum Perron Oost en Museum zonder Muren
Sprekers op 27 oktober zijn:
Moderator is Gian van Grunsven Sprekers zijn: Riemer Knoop lector aan de Reinwardt Acacdemie, Mira de Graaf initiatiefnemer van het Kindermuseum en Frida Badoux curator van Museum Amsterdam Noord
pakhuis 3
Belangstellenden kunnen zich online aanmelden bij Pakhuis de Zwijger (exacte link volgt nog)
Voor meer informatie over het programma:
Zeraja Terluin: Zeraja@museumzondermuren.com – Mobiel: 06 51437108
Volgende bijeenkomsten van Museum om de Hoek
Bijeenkomst op 26 januari 2016
Tijdens deze bijeenkomst zoemen we in op de Amsterdamse buurtmusea. Welke museale initiatieven zijn er zoal, hoe zijn ze tot stand gekomen en waar lopen ze tegenaan? Samen met stakeholders gaan we op zoek naar concrete oplossingen.
Sprekers:
Van Eesteren Museum, Museum zonder Muren, Museum Perron Oost, Gemeente AmsterdamAmsterdam Museum
Bijeenkomst op 17 mei 2016
We doen inspiratie op voor de toekomst en gaan op zoek naar nieuwe financieringsmodellen.
Sprekers:
Jasper Visser mede intiatiefnemer van Museum of the FutureMarjelle van Hoorn750 jaar Amsterdam (Zef Hemel)
translumen19