Nieuws

 Museum Perron Oost bedankt International Institute of Social History, Take Twee, Buurtcooperatie OHG, Jarek, Maria, Elena, Ayman, Maria, Farnoush, Genetic Choir, Branca, Joost, Eric, Rick, Nies, Kodjo, Maryam, Gijs, Machteld, Thijs, Alwin, Mark, Edwin, Vincent, Orna, Monique, Ciska, Kors, Meta, Bert, Lian, julie, Fenmei, Peter, David, Debby, Joost Wilgenhof, de Ranchibaby’s en het publiek voor de bijdrage die jullie hebben geleverd aan het Festival van Heinde en Ver.
En natuurlijk de fondsen die het mogelijk hebben gemaakt dat wij het programma van Heinde en Ver dit jaar konden maken.
#fondsvooroost #afk #bankgiroloterijfonds #stadsdeeloost #Sabawas#prinsbernardcultuurfonds #4en5meiAmsterdam

IDENTITIES_Amsterdam_024IDENTITIES_Amsterdam_027IDENTITIES_Amsterdam_008

Welkom!

13 en 14 december is er op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, bij Museum Perron Oost en bij de Eester een programma met films, theater, muziek, tentoonstellingen en lezing met maaltijd.

Voor meer informatie zie:

Museumperronoost.nl

en

Van Heinde en Ver: feestelijke afsluiting foto expositie over (e)migratie

5_amsterdammers

Maria Azizi Zadran, Ayman Qattan en Maria Calvo met dochter Elena, stills uit filmportretten van Studio Take Twee.

6 september 2019 bij Radio Noordholland

Vandaag werd curator Anet Wilgenhof bij het programma ‘Lunchroom’ van Radio Noord Holland geïnterviewd over Museum Perron Oost.
Hieronder is het interview terug te luisteren.

BvM_Selier_08215NC

foto: Ben van Meerendonk/AHF, collectie IISG Amsterdam

Van Heinde en Ver: Foto-expositie over (e)migratie

12 september vindt om 16.00 uur de feestelijke opening plaatst van de foto-expositie die deel uitmaakt van het project van Heinde en Ver bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis op Cruquiusweg 31 Amsterdam

De tentoonstelling is een bijzondere coproductie tussen het kleinste museum van de wereld en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Wie medio september langs de achtergevel van het IISG naar Museum Perron Oost wandelt, krijgt een kleine selectie uit de fotocollectie over de geschiedenis van migranten van het IISG voorgeschoteld. Met ondermeer beeldmateriaal uit het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM), unieke foto’s uit particuliere collecties van migranten die in de twintigste eeuw naar Nederland kwamen.

Tijdens de opening vertelt Milena Mulders, directeur van stichting ONfile, een netwerk van gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals, over het HBM. Sanne Landvreugd speelt saxofoon en Kevin Osepa presenteert zichzelf op het nabijgelegen perron.
Meer informatie over de tentoonstelling en aanmelding voor de opening via deze link.

t/m 15 september Barbershop Navaja Vieja van kunstenaar Kevin Osepa
Het werk van Kevin draait om de zoektocht naar identiteit van Afro-Caribbian jongeren in een postkoloniale wereld. Hij onderzoekt bij Museum Perron Oost de relatie tussen barbershop en homosexualiteit vanuit een Afro-Caribisch perspectief.
Lokatie Cruquiusweg 11 Amsterdam

8,15, 20 en 21 september Bekend of vreemd, nieuwe immigrant en/of liefste buur. Wie is veraf en wie is dichtbij?
Nadja van der Weide ontwikkelt speciaal voor programma van Heinde en Ver van Museum Perron Oost de één-op-één voorstelling Intieme ogenblikken.
Lokatie Cruquiusweg 11 Amsterdam
Aanmelden via deze link

Monique Duurvoort | MDDance & Museum Perron Oost presenteren:

IMG-20190531-WA0003

Foto © Dephoid | Alexander van der Linden Dance Photography.

Buur(t)man, duet voor een individu.

Een zwarte man van middelbare leeftijd reflecteert op zijn leven tot dusver. Als vertrekpunt hiervoor neemt hij de observatie van zijn directe en indirecte omgeving en de conclusies die hij hieruit trekt.
In Buur(t)man begint ons hoofdpersonage zijn gevoelsmatige jarenlange onvermoeide pogingen tot aanpassing en integratie aan zijn omgeving en de hoop er geaccepteerd en in opgenomen te worden ter discussie te stellen. Hij begint zijn afhankelijk zijn van zijn omgeving en de verbondenheid ervan met zijn zelfbeeld onder de loep te nemen. Hoeveel tijd van zijn leven heeft hij besteed aan het creëren en presenteren van een beeld van hemzelf zoals zijn omgeving het graag ziet? En waarom heeft hij hier zoveel waarde aan gehecht? Waarom heeft hij nooit dezelfde moeite gedaan om voor zijn ‘echte’ zelf op te komen? Een confrontatie met het dramatische contrast van persoonlijke verwachtingen en (die van) een omgeving volgt.
Monique Duurvoort  is een Nederlandse choreografe, geboren in Amsterdam met roots in Friesland, Suriname en de VS. In haar werk verkent ze thema’s rond culturele identiteit en achtergrond, zelfbeeld, gedeelde geschiedenis, culturele tegenstellingen en maatschappelijke spanningen. Tevens danste ze jarenlang bij Het Nationale Ballet. Buur(t)man is een dansvoorstelling van 40 minuten die ontstaat uit – en afsluit met een installatie. De voorstelling wordt uitgevoerd door Henry O’tawiah en Rex Clemensia, beide professionele hip hop dansers.
De supervisie vanuit Museum Perron Oost wordt verzorgd door Dick Hauser.

 

Vr 7 juni: 20:00u (première)

Za 8 juni: 16:00u en 20:00u

Zo 9 juni: 16:00u en 20:00u

Locatie: Museum Perron Oost
Adres: Cruquiusweg 11, 1019 AT Amsterdam

Toegangsprijs: € 7,-
reserveren:
info@museumperronoost.nl
0653404786

Perron Oost (2)

Expo

Museum Perron Oost Amsterdam
19 januari t/m 9 maart

‘Laboratoire’ – Kech Edwards

Uitnodiging
Museum Perron Oost nodigt u uit om op 19 januari aanstaande de feestelijke opening van de tentoonstelling van het kunstenaars duo Kech Edwards bij te wonen.

Datum:            19 januari 2019
Tijd:                 16.00 uur – 18.00 uur
16.15 uur optreden wordtbites
Locatie:            Cruquiusweg 11 Amsterdam

Kech Edwards is een artistiek samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaar Philippa Edwards (GB) en textielkunstenaar Sabin Kech (CH). Deze samenwerking is ontstaan tijdens het uitwisselen van brei- en haaktips en ontwikkelde zich al snel tot een serieuze professionele dialoog over het nemen van de tijd en goed kijken.

In Museum Perron Oost experimenteert Kech Edwards met het conserveren en presenteren van de naaste omgeving. Geïnspireerd door en met een knipoog naar de Wardian case, een voorloper van het  terrarium. De Wardian case was een glazen beschermende container die in de 19e eeuw gebruikt werd om planten te beschermen die vanuit het buitenland naar Europa werden geïmporteerd.

 

 

webkaart-MMBOS-defMuseumOmDeHoek-Adv.Parool-275x300 2

 

Vrijdag 27 oktober wordt Amsterdam 742 jaar. 

Wij vieren dat met de feestelijke opening van Maritieme Metamorfoses.

Opening 27 oktober om 16.00 uur: Met oesters, openingswoord door Denker des Vaderlands René ten Bos en gastheer is Bert Kommerij.

 

Voorstelling ‘Selfie’ – Cruquiusweg 11 Amsterdam

Regie: Esmeralda Detmers
zaterdag 23 september om 14.00 uur en 16.00 uur  

(Onderdeel van een speciale lustrum editie van burendag: 25 jaar Entrepot-West)
zondag 24 september om 14.00 uur en 16.00 uur

‘Selfie ́ is een reeks van theatrale portretten van een aantal jongeren in en rondom Amsterdam Oost. Hoe verhouden deze jongeren zich tot hun omgeving en elkaar? Kan je je eigen beeld, je eigen mens zijn scheppen.
Is hun ‘Selfie’ de werkelijkheid en wie zit er achter dit zelfbeeld?

‘Selfie’ is mede mogelijk gemaakt door  AMJV fonds Stadsdeel Oost, Improbattle en Buurtcoöperatie OHG

 

22 februari 2017 – MUSEUM OM DE HOEK #4  – De bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger

De goed bezochte Museum om de Hoek-bijeenkomsten krijgen een vervolg. Ook in 2017 organiseren Amsterdamse buurtmusea discussieavonden waarin ze onderzoeken hoe (buurt)musea nog beter met elkaar in contact kunnen komen én met hun publiek.

Op woensdag 22 februari is om 20:00 in Pakhuis de Zwijger de 4e editie van Museum om de Hoek.

Museum Perron oost zal daar vertellen hoe zij haar publiek een rol geeft in het museum.

Toegang is gratis. Aanmelden en meer informatie via: Museum om de Hoek#4

IMG_1436 vrijheidsmaaltijd2klein  Anet in Pakhuis. JPG

 

Festival Perron Oost 2016:
SNIKKEN & GRIMLACHJES
Een (hedendaagse) ode aan het levenslied

Het kleinste museum ter wereld brengt op 20 & 21 augustus een ode aan het levenslied. Populair en obscuur. Leven en dood, armoede, eenzaamheid, weemoed; aloude bezongen thema’s komen opnieuw tot leven in een tweedaags festival voor jong en oud. Met Peter Zegveld, Jacques Klöters, Beatrice van der Poel, Bob Fosko, Mieke Stemerdink, Drepie geen grap, Aleida Leeuwenberg, Peter Boateng Bonsu, Jasper Rietman en anderen. Bekijk hier het programma.

 

 

40. O_PerronOost

Reserveren : info@museumperronoost.nl of 0653404786

 

 

 

MUSEUM OM DE HOEK #3 : 17 mei 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger ( toegang in gratis)

Museum om de hoek#3 

 

 

MUSEUM OM DE HOEK #2 : 26 januari 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger ( toegang in gratis)

Amsterdamkrant 17december 2015 _ museum om de hoek 1

Dinsdag 26 januari 2016 om 20:00 is de tweede editie van Museum om de Hoek in Pakhuis de Zwijger.
We hebben weer inspirerende gasten in het Panel: Paul Spies (Amsterdam Museum), Eric van der Kooij (Stad in Balans), Anouk de Wit (Van Eesteren Museum) en Eefke van Nuenen, freelance adviseur in het culturele veld.
Je bent wederom van harte uitgenodigd om aan te schuiven en mee te praten. Aanmelden kan nu! Geef je meteen op via Pakhuis de Zwijger: https://dezwijger.nl/programma/amsterdamse-buurtmusea

Het programma:

MUSEUM OM DE HOEK: Drie bijeenkomsten over buurtmusea en museale wijkinitiatieven

Steeds meer wijken hebben hun eigen museale initiatief of buurtmuseum. Anders dan traditionele musea hebben buurtmusea vaak geen vaste collectie, maar gebruiken ze hun wijk als inspiratiebron. Wat ze gemeen hebben, is een directe binding met de lokale omgeving: lokaal erfgoed, verhalen van bewoners en de geschiedenis van de buurt zijn uitgangspunten. In drie kennisbijeenkomsten bespreken we opkomst, huidige rol en toekomst van de buurtmusea.

Tijdens de tweede Museum om de Hoek bijeenkomst zoomen we in op de Amsterdamse buurtmusea. Welke museale initiatieven zijn er, hoe zijn ze ontstaan, hoe zorgen ze voor een gezonde organisatie, financieren ze hun activiteiten en hoe houden ze het initiatief levend op de lange termijn?

Met o.a:

Paul Spies, directeur van het Amsterdam museum, werkte jarenlang samen met kleine musea. Hij legt uit waarom hij die samenwerking zocht en wat daarbij wel werkte en wat niet? https://www.amsterdammuseum.nl/

Eric van der Kooij, projectleider van Stad in Balans bij de gemeente Amsterdam, gaat in op de vraag welke plek buurtmusea innemen in de wijken, wat ze betekenen voor de hele stad en waar kansen liggen met betrekking tot de visie van Stad in Balans.
https://www.amsterdam.nl/publish/pages/713664/stad_in_balans.pdf

Anouk de Wit, directeur van het Van Eesteren Museum, zij zal haar ervaring delen tijdens het panelgesprek over aangedragen issues uit het veld.
http://vaneesterenmuseum.nl/het-amsterdam-van-anouk/

Eefke van Neunen, is freelance Adviseur in het culturele veld.
Zij neemt plaats in het Panel om mee te praten vanuit haar ervaring en deskundigheid.

Vertegenwoordigers van diverse kleine musea leveren issues aan, problemen waar ze tegenaan lopen. Met o.a Museum Perron Oost, Buurtmuseum Indische buurt, Museum zonder Muren, Museum Amsterdam Noord, e.a.

Met elkaar gaan we constructief in gesprek onder leiding van Gian van Grunsven.

IMG_7043

 

 

RECHOUWOUS GAAT OP REIS IN AMSTERDAM OOST

Rechouwous 003 - kopie (2)

Een deel van de tentoonstelling over Rechouwous reist door Amsterdam Oost.

11 december is er in buurtcentrum de Meevaart een lezing en opent Sarah de Vries de reizende tentoonstelling.

Lezing en opening tentoonstelling Rechouwous, de Joodse verening in de Indische buurt
datum: 11 december 2015
Tijd: 20.00-21.30 uur
Plaats: de Meevaart, Balistraat 48 a te Amsterdam
Toegang is gratis. De tentoonstelling blijft te bezoeken in de Meevaart tot 11 maart 2016.
Tentoonstelling ( zie voor openingstijden de meevaart)
Deze tentoonstelling wil een beeld schetsen van de Joodse vereniging Rechouwous, die net als andere joodse verenigingen, stond voor een meer traditioneel Joods leven.
Behoud van eigen religie en cultuur stonden voorop.
In Amsterdam Oost zijn meer van dergelijke verenigingen geweest. Ze zijn terug te vinden in de Transvaalbuurt (Nachaliël bijvoorbeeld), de Watergraafsmeer en de Dapperbuurt.
De tentoonstelling belicht een aantal personen die een rol hebben gespeeld bij Rechouwous.
Centraal in de tentoonstelling staat het gezin van Pinehas (Piet) Gans. Zij woonden aan de Kramatweg waar Piet zijn drukkerij met boekwinkel had.
Lezing
In deze lezing bespreekt chroniqueur Frits Slicht de vereniging Rechouwous.
Over opkomst en ondergang, de krant en de invloed op het dagelijkse leven. Dit alles geïllustreerd met advertenties en foto’s.

Museum om de Hoek

Posted by on Nov 6, 2015 in Algemeen | Reacties staat uit voor Museum om de Hoek

Museum om de Hoek

Museum om de Hoek! Drie bijeenkomsten over museale initiatieven!

Drie bijeenkomsten over Museale initiatieven op 27 oktober in Pakhuis de Zwijger, schrijf je in!

MUSEUM OM DE HOEK

Drie bijeenkomsten over buurtmusea en museale wijkinitiatieven
Aanvang 20:15 Voertaal Nederlands. Pakhuis de Zwijger. Kom en praat mee!

Deelname is Gratis – Belangstellenden kunnen zich online aanmelden bij Pakhuis de Zwijger

Amsterdam viert 27 oktober aanstaande haar 740e verjaardag. Enkele Amsterdamse museale initiatiefnemers grijpen die gelegenheid aan om een bijzonder en snel groeiend verschijnsel onder de aandacht te brengen: de buurtmusea.
Wat is een buurtmuseum? Wie zijn de initiatiefnemers? Wat doen zij anders dan ‘normale’ musea? Wie zijn de bezoekers en waar komt de behoefte vandaan? Dinsdag 27 oktober vindt de eerste van drie kennisbijeenkomsten plaats in Pakhuis De Zwijger onder leiding van moderator Gian van Grunsven.
Steeds meer wijken hebben hun eigen museale initiatief of buurtmuseum. Anders dan traditionele musea hebben buurtmusea vaak geen vaste collectie en sommige buurtmuseuminitiatieven hebben niet eens een gebouw, maar gebruiken hun wijk als museum. Veel initiatiefnemers wonen in de buurt van ‘hun’ museum. Wat ze gemeen hebben, is een directe binding met de lokale omgeving: lokaal erfgoed, verhalen van bewoners en de geschiedenis van de buurt zijn uitgangspunten. Het zijn initiatieven die een verfrissende creatieve blik op de buurt bieden.
Buurtmusea krijgen vaak het stempel dat ze niet bij de grote musea horen. Ze hebben moeite om een plek in de cultuursector te veroveren en horen ook niet thuis in de welzijnshoek. In de kennisbijeenkomsten bespreken we hoe het imago van buurtmusea kan worden versterkt en welke plek de buurtmusea innemen in de wijk en de stad.
Een initiatief van:
Museum Indische Buurt, Museum Perron Oost en Museum zonder Muren
Sprekers op 27 oktober zijn:
Moderator is Gian van Grunsven Sprekers zijn: Riemer Knoop lector aan de Reinwardt Acacdemie, Mira de Graaf initiatiefnemer van het Kindermuseum en Frida Badoux curator van Museum Amsterdam Noord
pakhuis 3
Belangstellenden kunnen zich online aanmelden bij Pakhuis de Zwijger (exacte link volgt nog)
Voor meer informatie over het programma:
Zeraja Terluin: Zeraja@museumzondermuren.com – Mobiel: 06 51437108
Volgende bijeenkomsten van Museum om de Hoek
Bijeenkomst op 26 januari 2016
Tijdens deze bijeenkomst zoemen we in op de Amsterdamse buurtmusea. Welke museale initiatieven zijn er zoal, hoe zijn ze tot stand gekomen en waar lopen ze tegenaan? Samen met stakeholders gaan we op zoek naar concrete oplossingen.
Sprekers:
Van Eesteren Museum, Museum zonder Muren, Museum Perron Oost, Gemeente AmsterdamAmsterdam Museum
Bijeenkomst op 17 mei 2016
We doen inspiratie op voor de toekomst en gaan op zoek naar nieuwe financieringsmodellen.
Sprekers:
Jasper Visser mede intiatiefnemer van Museum of the FutureMarjelle van Hoorn750 jaar Amsterdam (Zef Hemel)
translumen19

Festival Perron Oost 11, 12, 13 september 2015

Posted by on Aug 17, 2015 in Nieuws | 0 comments

Festival Perron Oost 11, 12, 13 september 2015

Ontdek de bijzondere geschiedenis van het Cruquiuseiland

Museum Perron Oost organiseert van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september de derde editie van haar jaarlijkse festival op het Cruquiuseiland in Amsterdam Oost. Net als voorgaande jaren geven kunstenaars hun artistieke interpretatie van een deel van de geschiedenis van de buurt. Op het programma staan o.a. een multimedia verhalentour over het eiland, een performance van Danielle van Vree en een theaterdialoog van Rob de Graaf door Manja Topper en Titus Muizelaar.

 

Multimediatour “Het Verdwenen Spoor”

Speciaal voor Museum Perron Oost ontwikkelden radiodocumentairemaker Joost Wilgenhof en sound-designer Marten Koldijk een multimedia verhalentour. De route begint op de Cruquiusweg bij Museum Perron Oost, vervolgt zijn weg langs meer dan twintig bijzondere plekken en eindigt op het uiterste puntje van het Cruquiuseiland bij het hek van Magnus Metaal. Via verhalen op hun smartphone ontdekken bezoekers de opmerkelijke geschiedenis van het gebied. Wilgenhof verzamelde de verhalen op basis van krantenartikelen, historische foto’s en interviews met (oud)bewoners. Koldijk maakte er muziek bij en las de teksten.

De audiotour is vanaf 11 september te downloaden via de Izi Travel app, beschikbaar voor iPhone en Android.

 

Festival programma

Pianoconcert Het Klinkende Laten Wachten
Door musicus Cees Hiep
Locatie: op het perron, Cruquiusweg 11
Wanneer: vrijdag 11 september 17:30 uur (duur: 60 minuten)
Komediespektakel De Hippel, NS 532
Door actrice en toneelschrijver Trudie Lute
Locatie: ISG, Cruquiusweg 31
Wanneer: zaterdag 12 en zondag 13 september om 13:00, 14:00, 15:30 en 16:30 uur (duur: 35 minuten)
Theaterdialoog Eiland
Door toneelschrijver Rob de Graaf, uitgevoerd door Titus Muizelaar en Manja Topper
Locatie: sluizen ter hoogte van Cruquiusweg 104
Wanneer: zaterdag 12 en zondag 13 september om 14:30 en 15:00 uur
Performance Oleum Cocos, Vergeten Ben Ik 
Door Danielle van Vree i.s.m. Aart Jilesen
Locatie: verlaten fabriek, ter hoogte van Cruquiusweg 104
Wanneer:  zaterdag 12 en zondag 13 september om 14.00, 15.30 en 16.30 uur
Multimedia verhalentour Het Verdwenen Spoor 
Door journalist Joost Wilgenhof en audio editor Marten Koldijk
Locatie: start voor het perronhuisje ter hoogte van Cruquiusweg 11
Wanneer: gehele avond/ dag, op eigen gelegenheid (duur 60 – 90 minuten)
Expositie Het Klinkende Laten Wachten, muzikale werken op papier 
Door musicus Cees Hiep
Locatie: perronhuisje, Cruquiusweg 11
Wanneer: gehele avond/ dag
En verder
Openingstijden
Vrijdag 11 september 17:00 – 19:30 uur
Zaterdag 12 september 13:00 – 19:30 uur
Zondag 13 september 13:00 – 19:30 uur

 

Kaarten
We vragen €6 per voorstelling, een passe-partout kost €12,50. Kaarten zijn te koop bij het perronhuisje, Cruquiusweg 11.

Festival Perron Oost wordt mede mogelijk gemaakt door AFKAmsterdam Stadsdeel OostPrins Bernard CultuurfondsAmvest en de steun van individuen.

 

 

Eiland

Posted by on Aug 17, 2015 in Algemeen | 0 comments

Theaterdialoog van Rob de Graaf door Titus Muizelaar en Manja Topper

Hoe voelt het om als oorspronkelijke bewoner door projectontwikkelaars weggejaagd te worden, om plaats te maken voor jonge creatieven, hotels, restaurants en “hoogwaardig winkelbestand”?

Op het kruispunt van feit en fictie kaart Rob de Graaf de keerzijde van de gentrification van Oost aan en biedt tegelijkertijd een inkijk in het buurtleven van ‘toen’.

 

Data en tijden

Zaterdag 12 en zondag 13 september om 14:30 en 15:00 uur

 

Lokatie

De sluizen ter hoogte van Cruquiusweg 104.

 

Rob de Graaf

Rob de Graaf (1952) is een van de belangrijkste Nederlandse toneelschrijvers. In 1978 richt hij samen met Dik Boutkan en Marien Jongewaard het spraakmakende en provocerende theatergezelschap Nieuw West op, waar hij tot 1993 aan verbonden blijft. In de jaren daarna schrijft De Graaf in opdracht van diverse gezelschappen – met name Dood Paard, Keesen&Co en Nieuw West – en individuele theatermakers.

De teksten van De Graaf worden vaak omschreven als pakkend, scherp, gevat en geschreven op de huid van de tijd. Naar aanleiding van ‘Geslacht’, een van zijn meesterwerken voor Dood Paard, typeerde de Volkskrant zijn stijl als volgt: “De Graaf schrijft niet zozeer levensechte dialogen, hij schrijft dialogen in poëzie.”

De Graaf won tweemaal de Taalunie Toneelschrijfprijs: in 1996 voor ‘2SKIN’ en in 2007 voor het briljante ‘Vrede’. In 2003 ontving hij de Charlotte Köhler Prijs voor ‘Neanderdal’. In 2007 kreeg hij de Prosceniumprijs voor zijn bijdrage aan het Nederlandse toneel.

 

Titus Muizelaar

Titus Muizelaar (1949) is acteur en regisseur. In 1984 won hij de Arlecchino voor beste acteur in het stuk Über die Dörfer van zijn eigen theatergroep Maatschappij Discordia. Ook is hij gedeeld artistiek leider geweest bij Toneelgroep Amsterdam, samen met Gerardjan Rijnders. In 2004 vertrekt hij bij de Toneelgroep Amsterdam om na een kort uitstapje bij Het Toneelhuis Antwerpen als freelance-acteur verder te gaan. Muizelaar werkt regelmatig samen met zijn partner, acteur en regisseur Adelheid Roosen.

Foto: theaterutrecht.nl

Foto: theaterutrecht.nl

Manja Topper

foto: doodpaard.nl

foto: doodpaard.nl

 

‘Oleum Cocos, Vergeten Ben Ik’

Posted by on Aug 17, 2015 in Algemeen | 0 comments

Een performance over de vergeten geschiedenis van een fabriek, door Danielle van Vree i.s.m. Aart Jilesen

‘Een laatste voetstap richting de deur…een hand die vastpakt, een laatste blik achterom, een laatste gedachte in stilte…het laatste stukje jas, het laatste stukje zwarte jas…tot het weg is, tot alles weg is en het donker wordt…tot het wachten overblijft, wachten, de ruimte die wacht om opnieuw gezien te worden.’

In 1913 werd het oliebedrijf Insulinde opgericht voor de verwerking van klapperolie. De performance van Vree toont zowel de sporen van rijkdom en overvloed van het oliebedrijf, als de onzichtbare banden die het bedrijf met Nederlands-Indië onderhield. Klapperolie werd uit Banjoewangi op Java naar de Cruquiuskade verscheept.

De gebouwen van Insulinde werden in 1919 geplaatst. Het bedrijf groeide in korte tijd uit tot een miljoenenbedrijf met eigen vloot en woningen voor werknemers in Bangoewangi. Nadat de directeuren in Amerika overleden aan de Spaanse griep ging het bedrijf in 1922 ten onder aan mismanagement. Het kantoor op de Cruquiusweg is  het enige overblijfsel van dit turbulente stukje Nederlandse geschiedenis.

 

Data en tijd

Zaterdag 12 en zondag 13 september om 14.00, 15.30 en 16.30 uur

 

Locatie

Verzamelen bij het hek van de verlaten fabriek ter hoogte van Cruquiusweg 104.

 

Danielle van Vree

Danielle van Vree maakt performances en videowerken. In 1995 is zij afgestudeerd aan de theaterschool in Amsterdam. Zij heeft daarna gewerkt als performer en regisseur. In 2003 en 2004 volgde zij twee werkperiodes aan de Rijksakademie. Sindsdien begeeft haar werk zich op de scheidslijn van beeldende kunst en theater. Met tekst, beweging, video en geluid creëert zij beeldende ‘scènes’ en plaatst zij de toeschouwer in het spanningsveld tussen werkelijkheid en fictie, heden en verleden, aanwezigheid en afwezigheid, waarbij performer en toeschouwer naast elkaar staan.

In haar documentair performancewerk voert zij dialogen met de wereld om haar heen, in het bijzonder die in de openbare ruimte. Het zijn werken die zich sterk relateren aan de geschiedenis van een plek, beeld of mens.  Met deze locatiegerichte performances wil zij plekken in en buiten Nederland opnieuw actualiseren en betekenis geven.

‘Het is fascinerend hoeveel verschillende ideeën in onze omgeving aanwezig zijn waar we de oorsprong van vergeten zijn. Als kunstenaar verhoudt ik mij telkens vanuit mijn eigen perspectief tot deze ideeën. In mijn performances verbind ik het hier en nu aan de geschiedenis en verhalen en maak die in een verbeeldende live ervaring voor het publiek actueel.’ 

Danielle van Vree

 

 

Aart Jilesen

Aart Jilesen is beeldend kunstenaar. Na de kunstacademie in Enschede werkte hij als scout voor het AVE festival in Arnhem en werkte hij voor tv- en filmproducties als artdirector. Aart Jilesen ontwerpt decors voor verschillende theatergroepen en werkt samen met andere beeldende kunstenaars aan ruimtelijke installaties. Daarnaast ontwerpt hij interieurs en ruimtes, waarbij zijn ontwerpen eenvoudig en helder zijn. 

Aart Jilesen

“Het Verdwenen Spoor”: verhalen van Cruquius

Posted by on Aug 14, 2015 in Algemeen | 0 comments

Multimediatour langs voormalig goederenspoor

Speciaal voor Museum Perron Oost ontwikkelden radiodocumentairemaker Joost Wilgenhof  en en sound-designer Marten Koldijk een multimedia verhalentour. De route begint op de Cruquiusweg bij Museum Perron Oost, vervolgt zijn weg langs meer dan twintig bijzondere plekken en eindigt op het uiterste puntje van het Cruquiuseiland bij het hek van Magnus Metaal. Via verhalen op hun smartphone ontdekken bezoekers de opmerkelijke geschiedenis van het gebied. Wilgenhof verzamelde de verhalen op basis van krantenartikelen, historische foto’s en interviews met (oud)bewoners. Koldijk maakte er muziek bij en las de teksten.

De audiotour is vanaf 11 september 2015 te downloaden via de Izi Travel app, beschikbaar voor iPhone en Android. De tour blijft ook na het festival beschikbaar.

Het verdwenen spoor

MPO_Verhalen_def

Ontspoord: De Hippel, NS 532

Posted by on Aug 14, 2015 in Algemeen, Events, Nieuws | 0 comments

Reconstructie van een opmerkelijke gebeurtenis op een doodgewone dag

Op 27 juli 1960 ontspoorde een locomotief op het havenspoor aan de Cruquiusweg. Tijdens Festival Perron Oost reconstrueert theatermaker Trudie Lute met een groep illustere acteurs de toedracht van het ongeval. Hierbij staat de foto van de Amsterdamse fotojournalist Ben van Meerendonk centraal. Een komisch spektakel waarbij de onderste steen boven komt en de waarheid toch niet het hele verhaal vertelt.

Met veel dank aan het Instituut Internationale Sociale Geschiedenis die de foto in bruikleen gaf.

Foto: Ben van Meerendonk, via IISG

Foto: Ben van Meerendonk, via IISG

Data en tijd

Zaterdag 12 september 13:00, 14:00, 15:30 en 16:30 uur
Zondag 13 september 13:00, 14:00, 15:30 en 16:30 uur

Trudie Lute

Trudie Lute (Castricum, 1958) is  mimespeelster, actrice, regisseur, dramaturg, scenarioschrijver en docent. Ze zoekt in haar werk naar de waarachtigheid van spel en de geloofwaardigheid van het verhaal. Klein menselijk leed staat centraal wat zij   lichtvoetig in een maatschappelijke actuele context plaatst. Onder de naam Theatergroep Lute-Mous brengt ze eigen theaterproducties uit. Haar voorstelling ‘Van Jonge mensen de dingen die nog komen’ werd door de Leeuwarder Courant uitgeroepen tot beste voorstelling van Oerol 2011.

 Foto: Jan Willem den Hartog

Foto: Jan Willem den Hartog

Het Klinkende Laten Wachten

Posted by on Aug 14, 2015 in Algemeen | 0 comments

De muzikale werken op papier van Cees Hiep

Musicus Cees Hiep presenteert tijdens Festival Perron Oost bijzondere muzikale houtskoolschetsen en werken van papier. Tijdens de opening op vrijdag 11 september speelt hij bovendien een speciaal voor het museum gecomponeerde pianosolo.

Soloconcert op vrijdag 11 september om 17:30 uur (duur ca. 60 minuten)
Expositie te zien op vrijdag 11 september van 17:00 tot 19:30 uur, en op zaterdag 12 en zondag 13 september van 13:00 tot 17:00 uur.

Werk op papier, Cees Hiep, 2015

Werk op papier, Cees Hiep, 2015

Cees Hiep

Cees Hiep (Holwerd) is musicus en componist. Hij beschouwt zijn muzikale schetsen, teksten, partituren en het uitvoeren van zijn muziek als een geheel. Hij beschrijft het zo: ‘Dat gloeien, dat lichtige gevoel van ordenen, woeligheid en niet wijken, het heerlijke scherpe schrappen, gedreun van invallen, omdat het om preciesheid gaat’. Hiep werkte eerder samen met diverse beeldende kunstenaars, dichters, dansers en theatermakers.

Cees Hiep

 

Uitnodiging: Opening Museum Perron Oost, vrijdag 19 april

Posted by on Mrt 30, 2013 in Nieuws | 0 comments

Groot buurtfeest ter gelegenheid van het kleinste museum ter wereld

Amsterdam, 30 maart 2013

Een muzikale stoet kinderen van basisschool Het Gouden Ei, onder begeleiding van violist Jacob Plooij en beeldend kunstenaar Piet van de Kar, geeft op vrijdag 19 april het startschot voor Museum Perron Oost. Vanaf 15:30 uur zijn buurtbewoners, hun vrienden en familie van harte welkom rondom het perronhuisje aan de Cruquiusweg, om kennis te maken met het museum en elkaar. Gare de l’Est verzorgt een drankje en hapje en Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum, vertelt over de veranderende museumwereld.

Met een oppervlakte van 6 m2 is Museum Perron Oost wellicht het kleinste museum ter wereld. Het museum staat in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, wat de afgelopen 150 jaar
het toneel vormde voor onder andere veehandelaren, circusstoeten, lijndiensten naar Indonesië, Suriname en de Verenigde Staten, Joodse vluchtelingen, jonge delinquenten, krakers en stadsnomaden. Allemaal lieten ze hun verhalen achter.

Vanaf april 2013 vertelt Museum Perron Oost de verhalen van oude en nieuwe buurtbewoners. Kunstenaars uit verschillende disciplines bewerken een oud of recent verhaal uit de buurt in de vorm van theater, film, dans, muziek, beeldende kunst, of combinaties daarvan. Ook zijn in het museum op het perron exposities te zien over steeds een andere periode uit de rijke geschiedenis van het Oostelijk Havengebied. Houd voor het exacte programma de site in de gaten.

Opening Museum Perron Oost

Datum: Vrijdag 19 april 2013
Tijd: 15:00 – 17:30 uur
Locatie: Museum Perron Oost, perronhuisje Cruquiusweg 11, Amsterdam

Programma:

  • 15:00 uur Kinderparade van basisschool Het Gouden Ei (C. van Eesterenlaan 50) naar Museum Perron Oost
  • 15:30 uur Ontvangst in het perronhuisje
  • 16:00 uur Lezing Paul Spies
  • 17:00 uur Afsluiting

*****Einde persbericht*****

Neem voor meer informatie contact op met Anet Wilgenhof, creatief directeur Museum Perron Oost, tel 020-6927578 of info@museumperronoost.nl